Hukusal boyutları ile futbolda şiddet olgusu
With judicial dimensions wiolence event in football
- Tez No: 260682
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BÜLENT FİŞEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Futbolda Şiddet, Hukuk, Spor Hukuku, Sport, Violance in Football, Law, Sport Law
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amacı; futbolda şiddet ve saldırganlık olgusunu ve bu olguyu ortaya çıkaran etkenleri açıkladıktan sonra, ülkemizde sporda ve özellikle futbolda meydana gelen şiddet ve düzensizlik olaylarının önlenmesi için alınan yasal tedbirler ile bu yasal tedbirlerin hangi durumlarda ve ne şekilde uygulandığını incelemektir.Mevcut literatür taranarak yapılan bu çalışmada, ülke futbolunda meydana gelen şiddet ve düzensizlik olaylarının ne şekilde önlenmeye çalışıldığı üzerinde durularak bu konuda uygulanan mevcut yasal yaptırımların ortaya konulması; ilerisi için alınacak tedbirlerin ne şekilde ve ne yönde olması gerektiği açısından önem arz etmekte ve fikir vermektedir.Bu doğrultuda, çalışmamızda; Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 28.04.2004 tarihinde kabul edilen 5149 sayılı ?Spor müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun? ışığında, futbol alanlarında meydana gelen şiddet ve düzensizlik olaylarının hukuki açıdan incelenerek bir karara bağlanması ve bu kararların hangi kurum ve kuruluşlarca ve ne şekilde alındığı konusunda tespitlere yer verilmiştir.Gün geçtikçe misyonu ve toplumlarca algılanması farklılaşan futbol, profesyonel bir disiplin olmanın getirdiği bir takım olumsuzluklarla karşılaşmaktadır. Bu olumsuzluklar bazen ciddi boyutlara ulaşmakta ve çözümü de ciddi uygulama ve yaptırımlar gerektirmektedir. Bu noktada mevcut yasal düzenlemeler devreye girmekte ve buradan düzenlemelerin harfiyen uygulanması ile birlikte çözümler üretilebilmektedir. Buradan hareketle çalışmamızda mevcut uygulamaların ne olduğu nasıl uygulandığı açıklanmıştır. Mevcut yasa, talimat ve yönetmeliklerin eksik yada yetersiz kaldığı durumlarda yeni düzenlemelerin ve tedbirlerin alınması hususiyetle öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, after explane violance and aggression events in football and factors of this events; examine to prevent with received legal measures violance and aggression in our country, this legal measures applied in which case and in what ways.Done by literature reviewing in this study, by empahasisisng taken place violance and disorder events in country football try to prevented in what way; In writing, actual legal measure are applied in this matter. Will be taken measures for the future from the point of in which case and in what way to give an idea and have an impartance.Accordingly, in this study; By the T.B.M.M. accepted in the light of ?number of 5149 Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun? taken place violance and disorder events by examining judicial to settled and ranked determination about these decisions taken which institutte and in what way.Day by day football?s mission and by the publics perception becoming different and football comes accross some negation to bring of become a professional disciplin. Some times, these negations reach serious demansions and solution has to need serious applications and sanctions. In this point actual legal measures are became a part of an activity and solutions can be produced with apply without any reserve. Accordingly in this study, explained what is the actual legal measure and how are these apply. Taken new controls and coutions imprtantly become prominent at time when actual law, prescription and bylaws deficient and fall behind.