Down sendromlu çocuklarda dna hasarı ve total oksidan antioksidan durumun değerlendirilmesi
Si̇tuati̇on assessment of dna damage total oxi̇dant and anti̇oxi̇dant i̇n chi̇ldren wi̇th down syndrome
  1. Tez No: 448910
  2. Yazar: HATİCE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Down Sendromu, DNA Hasarı, Oksidatif ve Antioksidatif Stres, Down syndrome, DNA damaged. Oxidative antioxidant stress
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Down sendromu (trizomi 21. veya trizomi G), 21. kromozomun tamamının veya bir parçasının fazladan bulunmasının sebep olduğu kromozomal bir hastalık olup, canlı doğumların 1/700'inde rastlanmaktadır. Doğum sonrasında görülen mental ve gelişim bozuklukları ve atipik yüz yapısı gibi karakteristik anomalilerle tanımlanan Down sendromu, sitogenetik karyotip analiziyle kesin olarak doğrulanmakta ve sendroma neden olan kromozomal anomali tespit edilmektedir. Bu çalışmada; Amacımız Down sendromlu çocuklarda TAS, TOS degerlendirilmesi ve DNA hasarı olup olmadığını, varsa anlamlı olup olmadığını araştırmak.30'u kontrol 30'u Down sendromu klinik tanısı almış olan toplam 60 kişinin DNA hasarı, total oksidan ve antioksidan durumun değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Sonuç olarak Oksidatif stres vücut üzerinde proteinler, lipitler, karbonhidratlar, nükleik asitler ve DNA üzerinde etkili olmaktadır. DNA üzerinde meydana gelen hasar hücre disfonksiyonunu ve hücre ölümünü meydana getirir. Down sendromlu hasta grubu ve kontrol gruplarında demografik özellikleri ele alınarak incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmayan çalışmalar yapılmıştır. Çalışmamızda ise down sendromlu hasta grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında; Down sendromlu grubunun Toplam Antioksidan Status (TAS), Toplam Oksidan Status (TOS) ve Oksidatif Stres İndex (OSİ) düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek olmasına karşın istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak Toplam Antioksidan Status (TAS)'un p değeri, Toplam Oksidan Status (TOS) ve Oksidatif Stres İndex (OSİ) düzeylerindeki p değerinden yüksek çıkmıştır. Bunu nedeni olarak ailelerin sosyo-ekonomik düzeyleri, down sendromlu çocukların bağışıklık düzeyinin düşük olması, konjenital kalp hastalıklarının olması ve kronik başka hastalıklarının olmasıyla ilişkilendirilebilir. Yapmış olduğumuz bu çalışmada istatistiksel olarak kontrol grubu ile anlamlı farklılık tespit etmemiş olsak da bu konuda daha çok çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Down syndrome (trisomy 21, or trisomy 6), being a chromosomal disease caused by having all or extra piece of 21th Chromosome, prevails among 1/700 in live births. Down syndrome, defined as mental and development disorders seen in post-natal period and atypical facade construction characteristics, is verified accurately with cytogenetic karyotype analysis and chromosomal anomaly which causes the syndrome, is identified. It is aimed to evaluate the DNA damage, total oxidant and anti-oxidant of 60 people which contains a control group of 30 people and an experimental group of 30 people with Down syndrome, and a total number of 60 features were analyzed. Oxidative Anti-oxidative Stress becomes effective on proteins, lipids, carbohydrates, nucleic acids on the body and DNA. Damage taken place on DNA generates cell dysfunction and cell death. When Down syndrome group and control group are examined with the demographical features, statistically significant difference couldn't be found. In the study in which statistically significant difference couldn't be found, when Down syndrome patient group is compared to control group although Down syndrome group's levels of Total Antioxidant Status (TAS) Total Oxidant Status (TOS) levels were found to be higher than the control groups, any statistically significant difference was not found. However, P rate of Total Antioxidant Status (TAS) was found higher than P rates of Total Oxidant Status (TOS) and Oxidative Stress Index levels. The cause of this can be correlated with parents' socioeconomic levels, low immunity levels of children with Down syndrome, having congenital cardiac diseases and other chronic diseases. In this study, even if statistically significant difference couldn't be confirmed with control group, a further study is required on this subject.