Diyarbakır Ergani mezbahasına getirilen sığırlarda rumen ve retikulumdaki yabancı cisimlerin araştırılması
Studying foreign bodies at the rumen and retikulums of the cattle brought to Diyarbakir Ergani slaughter house
  1. Tez No: 448911
  2. Yazar: DENİZ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır, Rumen, Retikulum, Yabancı cisim, Cattle, Rumen, Retikulum, Foreign body
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma ile Yeni Ergani Et Mezbahasında kesilen sığırlarda yabancı cisimlerin araştırılması amaçlanmıştır. Haziran 2012 ile Temmuz 2013 tarihleri arasında Yeni Ergani Et Mezbahasında kesimi yapılan 3247 adet sığır kesim sonrası incelenmiştir. Bu hayvanların cinsiyetleri, yaşları ve bulunan yabancı cisimler ile bunların bulunma oranları kayıt altına alınarak fotoğrafları çekilmiş ve grafiklerle gösterilmiştir. 3089'u erkek ve 158'i dişi olmak üzere; 1 yaşında 759, 2 yaşında 1798, 3 yaşında 436, 4 yaşında 182, 5 ve üzeri yaşlarında 72 adet sığır kesilmiştir. Kesim için mezbahaya getirilen hayvanların 504'ünü Holstein ırkı, 982'sini Holstein Melezi, 222'sini Simental, 638'ini Simental Melezi, 81'ini Montofon, 266'sını Montofon Melezi, 554'ünü Yerli Kara ve Güneydoğu Anadolu Kırmızısı hayvanların oluşturduğu gösterilmiştir. Çalışmada hayvanların %22.27'sinde çeşitli niteliklerde yabancı cisim belirlenirken %77.73'ünde hiçbir yabancı maddeye rastlanmamıştır. Tespit edilen yabancı cisimler sırasıyla %7.33 yutturulmuş mıknatıs, %15.63 çiviler, %16.32 tel parçaları, %43.43 kum ve taş parçaları, %51.17 poşet, yular, toka, plastik parçaları ve ipten oluşmuştur. Sığırlarda sindirim sistemi hastalıklarının çoğunu yabancı cisimler oluşturur. Eğer bunlar, delici ve kesici özellik taşıyorlarsa geçtikleri yerlerde yaralanmalara sebep olur. Delici veya kesici olmayan küt yabancı cisimler ise sindirim kanalında daralmalara ve tıkanmalara sebep olarak çeşitli problemler oluştururlar. Sonuç olarak; bu konu ile ortaya konulan veriler ışığında bölge hayvancılığına katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
At this study, it is aimed to search foreign bodies at the cattle brought to Yeni Ergani Et Mezbahası (Slaughter House). 3247 cattle, which were slaughtered between June 2012 and July 2013 at Yeni Ergani Et Mezbahası (Slaughter House), were studied. After recording genders, ages of the cattle and the foreign bodies and their rates, their photos were taken and shown via graphs. The number of the cattle were classified as following: 759 at the age of 1, 1798 at the age of 2, 436 at the age of 3, 182 at the age of 4, 72 at the age of 5 and over; in total 3089 male and 158 female. 504 of the cattle were Holstein, 982 were Holstein Crossbreed, 222 were Simmental, 638 were Simmental Crossbreed, 81 were Brown Swiss, 266 were Brown Swiss Crossbreed, 554 were Native Black and South-east Anatolia Red. It was observed that 22.27 % of the cattle had foreign bodies while 77.73 % had none. The determined foreign bodies were swallowed magnets at the rate of 7.33 %; nails at the rate of 15.63 %; wire pieces at the rate of 16.32 %; sand and chipping at the rate of 43.43 %; pochette, halter, buckles, plastic pieces and ropes at the rate of 51.17 %. Most of the digestive system diseases at cattle are because of foreign bodies. If they have cutting and piercing features, they may cause wounds where they pass. Stub foreign bodies without cutting and piercing features may cause some problems by narrowing and stuffing digestive channels. As a result, it is thought that this study and data will make contribution to the improvement of the stockbreeding at the region.