Şanlıurfa'da menopoza girmiş kadınların, menopoza ilişkin sorunlarının, baş etme yollarının ve bakış açılarının belirlenmesi
Determining the menopause related problems, coping methods and perspectives of the women having menopause in Sanliurfa
  1. Tez No: 448912
  2. Yazar: ÜLKÜ ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA GÖZÜKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, menopozal sorunlar, menopozal sorunlarla baş etme, menopoza bakış açısı, Menopause, menopausal problems, coping with menopausal problems, perspective about menopause
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışma, Şanlıurfa'da 04 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'ne bağlı bölgede yaşayan ve menopoza girmiş kadınların, menopoza dair yaşadıkları sorunlarını, baş etme yollarını ve bakış açılarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışmada 300 kadın örnekleme alınmıştır. Veriler soru formu aracılığı ile yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplaması kullanılmıştır. Çalışmada kadınların menapoza yönelik en sık yaşadıkları sorunlar el ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma (% 76.3), baş ağrısı (% 70.3) ve dikkat dağınıklığıdır (% 63.3). Kadınların, el ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma sorunuyla baş etmede en çok tercih ettikleri baş etme yöntemi doktora gitmedir (% 52). Baş ağrısıyla baş etmek için en çok ağrı kesici ilaç almayı (% 96.2) tercih etmektedirler. Dikkat toplayamama sorunuyla baş etmek için ise kadınların çoğu herhangi bir uygulama yapmamaktadırlar (% 66.5). Kadınların diğer sistemlerle (emosyonel durum, merkezi sinir sistem, saç ve deri, kas-iskelet sistemi, kardiyovasküler sistem, ürogenital sistem, gastrointestinal sistem, uyku düzeni) ilgili de sorun yaşadıkları ve bu sorunlarla etkili baş etme yöntemlerini bilmedikleri bulunmuştur. Kadınlar tarafından menopozun algılanan olumlu yönleri: söz sahibi olma, çocuk doğurmama ve adet kesilmesi olarak belirlenirken; olumsuz yönleri ise: hastalıkların artması, kilo alımında artış, şişkinliğe neden olması, ağrıların artması, şikayetlerin artması, agresif yapının artması, terleme ve sıkıntı şikayetlerinin olması, idrar kaçırma sorununun başlaması olarak belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, kadınların menopoz döneminde pek çok sisteme yönelik sorun yaşadığı, ancak yaşanan sorunlarla sağlıklı baş etme yöntemlerini bilmedikleri ve menopozu doğal bir süreç olarak algılamadıkları bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda öncelikle sağlık çalışanlarının menopoza yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin etkinliğinin arttırılması ve düzenli eğitim programlarının uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The study is conducted as descriptive in order to determine the menopause related problems, coping methods and perspectives of the women having menopause, living in Family Health Centre No 04 located in the province of Sanliurfa . 300 women were taken as samples in the study. Data were collected via questionairre with face to face meeting method. Percentage calculation was used in evaluating the data. The most common problems that women suffered from menopause were numbness and tingling in the hands and feet (76.3%), headache (70.3%) and attention deficit (63.3%). The most preffered way to cope with the numbness and tingling in hands and feet for women was going to a doctor (52%). In order to cope with the headache, they mostly prefer taking a painkiller (96.2%). For coping with the attention deficit, majority of women do not follow any procedure (66.5%). It has been found that women had problems relating to other systems (emotional situation, central nervous system, hair and skin, musculoskeletal system, cardiovascular system, urogenital system, gastrointestenal system, sleep routine) and they did not know the effective coping methods for these problems. While menopause's positive aspects, perceived by women, are found to be involved in decisions, not be able to give a birth and discontinuation of mensturation; negative aspects are found to have increase in diseases, gaining weight, pain, complaints, aggression, indigestion, sweating and to have distress, initiation of the problem of urinary incontinence. According to the study results it has been found that women during the menopause go through problems towards many systems, but they did not know the healthy methods to cope with them and they did not recognize perceive menopause as a natural process. In line with these results, first of all, increase the efficiency of the training and consulting services on menopause for the healthcare staff and a regular application of educational programs can be advised.