Normotermik ve hipotermik bypass'da total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) değişimlerinin araştırılması
The determination of total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS) and oxidative stress index (OSİ) changes in normothermic and hypothermic bypass
- Tez No: 448916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDUSSEMET HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, serbest radikaller, Oksidatif Stres İndeksi (OSI), miyokard hasarı, normotermi, hipotermi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kardiyopulmoner bypass sırasında miyokard belli bir süre içinde perfüze edilememekte, dolayısıyla global iskemik hasara maruz kalmaktadır. Miyokard'da oluşan bu hasara temelde reperfüzyon sırasında oluşan serbest oksijen radikalleri ve oksidatif stres neden olmaktadır. Miyokardiyal, özellikle de subendokardiyal oluşan bu hasar başarılı olarak gerçekleşen kalp ameliyatlarını takiben görülen mortalite ve morbiditenin en önemli sebebidir. Ayrıca kanın fizyolojik olmayan ortamlarda sirkülasyonu nedeniyle şekilli kan elemanları, trombositler, pıhtılaşma faktörleri ve ilgili kan proteinleri hasar görür ve oksidatif stres oluşur.Günümüzde miyokardı korumanın temel yöntemlerinin başında en sık kullanılanı hipotermidir. Buna karşın hipoterminintüm vücut sistemleri üzerine negatif etkisi olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.Son birkaç yıl içinde, kalp cerrahisinde görülen en önemli değişiklik, yükselen kardiyopulmonerbypass sıcaklıklarına doğru eğilim olmuştur.Normotermide (sıcaklık:36°C), Kardiyopulmoner bypasssüresi daha kısadır ve postoperatif dönemde, hastada daha az kanama görülebilir ve hastanın vücut sıcaklığı daha stabildir. Bu çalışmaya çesitli sebeplerden dolayı kardiyopulmonerbypass cerrahisi ile ameliyat olan toplam 62 hasta katıldı. Bu hastalardan ameliyat öncesi, cross öncesi, cross sonrası, protamin sülfat öncesi olmak üzere her hastadan dört tüp kan alınarak çalışma grubu oluşturuldu. Alınan kanlar TAS ve TOS değerleri spektrofotometrik yöntemle biyokimya otoanalizöründe çalışıldı. Oksidatif Stresin bir göstergesi olarak gösterilen Oksidatif Stres İndeksi (OSI), TOS düzeylerinin TAS düzeylerine oranının yüzdesi olarak ifade edildi. Örneklerin OSI değerleri hesaplanırken TAS düzeyleri 10 ile çarpılarak TOS düzeyleri ile birimler eşitlendi. Bizim çalışmamızda yapılan analizde TOS, normotermi ve hipotermi altındaki hastalarda giriş kanında anlamlı fark yoktur. Kros öncesi soğuma döneminde TOS2, normotermi hastalarında daha düşük görülerek anlamlı fark bulunmuştur (p< 0,05). Kros sonrası TOS3'te anlamlı fark bulunmamıştır (p< 0,05). Fakat protamin öncesi TOS4 hipotermide daha düşük bulunarak anlamlı fark görüldü (p< 0,05). Ayrıca normotermihipotermiye göre kalbi oksidan metabolizmadan koruyabilir fakat antioksidanlar normotermide de en az hipotermideki kadar az çalıştığı izlendi.
Özet (Çeviri)
During cardiopulmonary bypass, myocardium could not be perfused in a certain time and exposed to global ischemic damage. This damage in myocardium is occurred due to free oxygen radicals and oxidative stress formed during reperfusion. This damage, which is created myocardially, especially subendocardially, is the most important reason of mortality and morbidity occurred following cardiac surgeries that are made successfully. Moreover, due to circulation of blood in non-physiological environments; shaped blood elements, thrombocytes, clotting factors and related blood proteins are damaged and oxidative stress, occurs. Today, the most common method of protecting myocardium is hypothermia. On the other hand, there are studies which show that hypothermia has negative effect on body systems. In last few years, the most important change seen in the cardiac surgery, is the trend towards increasing cardiopulmonary bypass temperatures. In normothermia (temperature: 36°C), the process/time of cardiopulmonary bypass is shorter and in post-operative period, less bleeding is seen in the patient and the body temperature/fever of the patient is more stable. Sixty two patients, in total, who have cardiopulmonary bypass surgery for several reasons, were participated to this study. Four tubes of blood were taken from each patient before the surgery, before the cross, after the cross and protamine sulphate applied and a study group has been created. TAS and TOS values on the blood samples were examined using spectrophotometric method in a biochemistry autoanalyzer. Oxidative Stress Index (OSI) which is shown as an indicator of Oxidative Stress, is mentioned as the percentage of TOS to TAS. While OSI of blood samples were calculated, TAS levels were multiplied with 10 and TOS and TAS units were balanced. In our study, in the analysis, there is no significant difference in the initial blood of patients who have lower TOS levels than normothermia and hypothermia.