The changes in post-war architectural memorialization case study: Bosnia and Herzegovina
Savaş sonrası mimari anıtların değişimi örnek olay çalışması: Bosna Hersek
- Tez No: 449226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÖZEN EYÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: monuments, memorials, memory, memorialization, architecture
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET SAVAŞ SONRASI MIMARI ANITLARIN DEĞIŞIMI ÖRNEK ÖLAY ÇALIŞMASI: BOSNA HERSEK Ahmed Jahić Mimarlık Danışman: Doçent Dr. Özen Eyüce Eylül, 2016. Çalışmada mimari anıt ve bellek ilişkisi; toplumsal ve kişisel bellek çerçevesinde ele alınmaktadır. İnsan tarafından üretilmiş mimari tüm ürünlerde olduğu gibi, anıtların tasarımı ve insanların bu yapılara bakış açısı da zaman içinde zamanın ruhuna-Zeitgeist, değişmektedir. Modern çağ ile ortaya çıkan unutkanlık hastalığı, geçmişe ait sabit bilgi veri tabanı olarak tanımladığımız belleği altüst etmesi bu durumu sorgulamamıza neden olmuştur. Anıtlar ile ilgili yapılan bir çalışma onlara ait bellek düşünülmeden gerçekleştirilemeyeceğinden, bellek kavramının zaman içinde nasıl değişmiş olduğu da incelenecektir. Savaş sonrasında üretilen anıtların; mimari form, ölçek, şekil, sembol ve malzemesinin nasıl şekillendiğinin araştırılması çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Tez çalışmasında özellikle Avusturya Macaristan İmparatorluğu döneminden günümüze olan süreçte Bosna Hersek'te ve aynı dönemde Avrupa'da üretilmiş olan anıtlar ile karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır. Ayrıca, 1992-1995 yılları arasındaki savaş dönemi sonrasında üretilen anıtların bu dönemden nasıl etkilendiği ve bu durumun nasıl okunması gerektiğine dair ipuçları verilmeye çalışılacaktır. Anahtar kelimeler; anıt, anma mekanları, mimarlık, bellek, anıtlaşma
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CHANGES IN POST WAR ARCHITECTURAL MEMORIALIZATION CASE STUDY: BOSNIA AND HERZEGOVINA Ahmed Jahić Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özen Eyüce September, 2016. The study will focus on monuments and memorials, the two being the main architectural agents of social and individual remembrance. How did the realization that as every manmade object they too are subjected to transitory nature of time affected their design and our position regarding them? Since its fundamental place in the definition of memorials, no study of them can be done without including memory. Our modern obsession with forgetting also made us question and eventually completely overturn the long-standing concept of memory as a database of information of the past. The aim of the study is to see how and to what extent did the changes in society, its perspective on memory, and who or what is being remembered affect form, scale, shape, spatial organization, symbols, materials and other important aspects of post-war architectural memorialization. The case study focuses on Bosnia and Herzegovina and its architectural commemorative practices from the rule of Austro-Hungarian Empire till present day, comparing them to the practices in Europe at the time. The focal point will be the problem of memorialization of the 92-95 conflict and how its unresolved nature affected the memorial designs.