Conservation problems of Semiz Ali Pasa Madrasa and discussion of its current state
Semiz Ali Paşa Medresesı koruma sorunları ve mevcut durumunun irdelenmesı
  1. Tez No: 449228
  2. Yazar: MOUHANAD ABOUDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM VATAN KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Madrasa, Miras, Mimarlık, Koruma, Bozulma, Madrasa, Heritage, Architecture, Conservation, Deterioration
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Semiz Ali Paşa Medresesi 16. yüzyılın en önemli kurumlarından biridir. Osmanlı İmparatorluğu'nun büyük mimarı Mimar Sinan tarafından mükemmel şekilde tasarlanmış ve finans sağlanmıştır. Medresenin planı 16. yüzyıl İstanbul'unu yansıtan önemli bir eğitim binası olarak dikkat çekmektedir ve yeri, İstanbul tarihi yarımadadaki Fatih civarındaki Karagümrük'tedir. Bu medrese 1558'de ''Muhteşem'' lakaplı Sultan Süleyman'ın veziri Semiz Ali Paşa tarafından yapılmıştır ve Semiz Ali Paşa, İstanbul ve diğer şehirler için de birçok tarihi yapının oluşmasını sağlamıştır. Medrese incelediğinde ''U'' şeklinde dikdörtgen bir yapıda olduğu görülür. Ana ders salonu ve on beş oda, medresenin geometrik yapısına uygun olarak sadece kuzeydoğu tarafı hariç olmak üzere sıralanmıştır. Medrese idari amaçlı kullanana dek eğitim binası ve daha sonra Kızılay tarafından 1958'e kadar ana mutfak, 1960'daki son restorasyondan sonra ise sağlık merkezi olarak kullanılmaktayken günümüzde ise insan ve bilim ile ilgili idari merkezi olarak kullanılmaktadır. Semiz Ali Paşa Medresesi, gelecek nesiller için de korunması gereken İstanbul'daki yapısı ve orijinal mimarisi muhafaza edilmiş çok önemli birkaç medreseden biridir. Medresenin formu ,büyük değişikliklere uğramamış, birçok müdahele ve yanlış bakım ihtimallerine karşı asıl yapısını halen korumaktadır. Bu çalışmada; Semiz Ali Paşa Medresesi ile ilgili detaylı tarihi incelemeler, mimari ve yapısal özellikler, yapının şuanki durumu hakkında detaylı bilgilendirmeler ve gelecekte yapılabilecek çeşitli çalışmalar ile ilgili yönlendirici diğer bilgiler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Semiz Ali Pasha Madrasa is one of the notable monuments of the 16th century. It was well-financed and designed with strict regulation by the architect Sinan; the master architect of the Ottoman Empire. It is considered as a good example of educational building's architecture in Istanbul during the 16th century. that era in Istanbul. The madrasa is located in Karagümrük ,Fatih quarter within the historic peninsula of Istanbul. The madrasa was founded in 1558 by Semiz Pasha ,which is one of the Ottoman Grand Viziers of sultan Suleiman the magnificent . as one of many historical buildings established by him in Istanbul and other cities of the empire. Madrasa has a“U”plan shape and it consists of; main classroom (Dershane), and fifteen cells surrounding the courtyard except for the northeastern side of the madrasa .The madrasa was an educational institute until the Foundation of the Republic, after that it was used as a public kitchen by Red Crescent until 1958. After the last restoration in 1960, it was used as a health centre. At the present it is used as a headquarters of science and human foundation. Semiz Ali Pasha madrasa should be preserved for the coming generations because it is one of few madrasas in Istanbul that maintained its original architectural and structural form without any major alteration, and relatively in a good condition, despite the fact that the building has been exposed to deterioration as a result of neglection, wrong intervention and lack of maintenance. The aim of this thesis is to make a comprehensive research about Semiz Ali Pasha Madrasa including a historical research, and complete survey of architectural and structural features; the current situation of the building in detail and suggestions for possible future interventions such as conservation, reuse... etc of the building. and to give an initial reference for future studies in this field as well.