Küre bakır madeni (1800-1850)
Kure cupper mine (1800-1850)
  1. Tez No: 449668
  2. Yazar: GÜLŞAH KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖĞRETEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Küre bakır madeni, Küre-i nühâs, Küre, Kure cupper mine, Küre-i Nühâs, Küre
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tezde, Osmanlı arşiv belgelerinden faydalanılarak 19.yüzyılın ilk yarısında Küre bakır madeni hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışma, Küre'nin tarihçesi, Küre bakır madeni ve arşiv belgelerinde Küre bakır madeni olmak üzere üç bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde; Eskiçağ'dan başlamak üzere Osmanlı Devleti'ni de kapsayan döneme kadar Küre'nin tarihçesine değinilmiştir. İkinci bölümde; madencilk tarihi hakkında genel bir bilgi verildikten sonra, Osmanlı Devleti'nde madencilik, maden işletme yöntemleri, Küre bakır madeninin geliri, çalışanları ve Küre bakır sanatı hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise; 19.yüzyılın ilk yarısında Küre bakırının nakli ve Darphâne'ye teslim edilmesi, Küre bakırının saray mutfağında ve Osmanlı ordusunun ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılması, maden eminliği husûsunda şikâyet konuları, alacak-verecek davaları, işçi istihdâmı, maden çalışanlarının durumları ve bağlı oldukları köyler hakkında Osmanlı arşiv belgelerinden istifâde edilerek 19.yüzyılın ilk yarısında Küre-i Nühâs madeniyle ilgili tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, some evaluations were made about Kure copper mines- in the first half of nineteenth century-by utilising the documents from Ottoman archives. The work went through into three parts; namely the history of Kure, Kure cupper mine and Kure cupper mine into Ottoman archives. In the first part, from Ancient time to Ottoman goverment the communities and states which were dominated Kure and its around, were evaluated. In the second part; general information about history of mining was given firstly and then the subjects such as mining in Ottoman, the methods of running mines, the income of Kure cupper mine, the mine workers and Kure cupper art were all handled. In the third part; the transportation of Kure cupper mine and its delivery to Darphâne in the first part of nineteenth century, the usage of Kure copper in palace cuisine and Ottoman Army, the complains about mining asurance, employment, the conditions of mine workers and some knowledge about their villages. Beside these, some quite important subjects were determined about Kure-i Nühâs mine by utilising the documents from Ottoman Archives in the firs half of ninetennth century.