Yerel tarihin sosyal bilgiler öğretiminde değişim ve sürekliliği algılama becerisi üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of influence of local history on change and continuity perception skills in social studies education
  1. Tez No: 449669
  2. Yazar: KAMİL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR KARATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Yerel Tarih, DeğiĢim ve Sürekliliği Algılama Becerisi, Social Studies, local history, change and continuity perception skills
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu araĢtırma 5. Sınıf Sosyal Bilgiler dersi ―Adım Adım Türkiye Ünitesi‖ nin öğretiminde yerel tarih unsurlarının yer aldığı etkinlikler kullanılarak yapılan öğretimin değiĢim ve sürekliliği algılama becerisi üzerindeki etkisi ile yerel tarih unsurlarının kullanılmadığı, sınıf içi etkinliklere dayalı öğretimin değiĢim ve sürekliliği algılama becerisi üzerindeki etkisini karĢılaĢtırmak ve öğrencilerin yerel tarih kullanımı hakkındaki görüĢlerini tespit etmek amacıyla yapılmıĢtır. AraĢtırmanın nicel boyutu öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen modelinde tasarlanmıĢtır. Nitel botunda ise öğrencilerle görüĢme yapılmıĢtır. AraĢtırma 2014 – 2015 eğitim – öğretim yılında Kastamonu ili Merkez ilçesinde bulunana bir ortaokulun 5/A ve 5/D sınıflarında uygulanmıĢtır. 5/A sınıfı yerel tarih unsurlarının yer aldığı etkinlikler kullanılarak yapılan öğretimin uygulandığı deney grubunu, 5/D sınıfı ise yerel tarih unsurlarının kullanılmadığı, sınıf içi etkinliklere dayalı öğretimin uygulandığı kontrol grubunu oluĢturmaktadır. AraĢtırmada, ―Adım Adım Türkiye Ünitesi DeğiĢim ve Sürekliliği Algılama Becerisi Ölçme Aracı‖ ve ―Öğrenci GörüĢme Formu‖ kullanılmıĢtır.Verilerin analizinde SPSS (Statistical Packet for The Social Sciences) paket programı kullanılmıĢtır. Nicel verilerin çözümlenmesinde iliĢkisiz örneklemler için t-testi ve tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA (repeated measures) testi kullanılmıĢtır. Nitel verilerin çözümlenmesinde ise betimsel analiz kullanılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda, yerel tarih unsurlarının yer aldığı etkinlikler kullanılarak yapılan öğretimin uygulandığı deney grubu ile yerel tarih unsurlarının kullanılmadığı, sınıf içi etkinliklere dayalı öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında değiĢim ve sürekliliği algılama becerisi açısından deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuĢtur. Buna göre öğrencilerin değiĢim ve sürekliliği algılama becerileri üzerinde yerel tarih uygulamalarının olumlu bir etkisi olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. Bu sonuçları öğrenci görüĢleri de destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This research has been done to compare the influences of education based on activities including local history elements and education depending on classroom activities and not including local history elements at the 5th grade Social Studies teaching of the unit ―Adım Adım Türkiye‖ and to determine students' opinions about local history usage. The quantitative aspect of the researh has been designed as a quasi experimental model including pretest-posttest control group and students were interviewed for the qualitative aspect. The research has been done in one of the secondary schools in the center of Kastamonu, in the classes 5/A and 5/ D in 2014- 2015 Academic Year. The class 5/A has become experimental group for which education based on the activities including local history elements has been implemented and the class 5 /D has become control group for which education based on classroom activities and not including local history elements has been implemented. ―Adım Adım Türkiye Ünitesi DeğiĢim ve Sürekliliği Algılama Becerisi Ölçme Aracı ( The Unit of Adım Adım Türkiye Change and Continuity Measuring Intrument ) and ―Öğrenci GörüĢme Formu‖ ( Students Interview Form ) have been used for this researh. SPSS ( Statistical Packet for the Social Sciences ) has been used to analyze the data. T-test has been used for unrelated samples and ANOVA ( repeated measures ) has been used for repetitive measurement to analyze quantitative data. Descriptive analysis is also used for qualitative measurement. A meaningful difference has been reached at the end of the research between the experimental group for which education based on activities including local history elements has been implemented and control group for which education based on classroom activities has been implemented in favours of experimental group in terms of change and continuity perception skills. According to this, the research concludes that local history practices have a positive influence over students' change and continuity perception skills. The students' opinions also support this result.