Üniversite öğrencilerinin vatandaşlık algısının belirlenmesi
The determination of the university student' citizenship perception
  1. Tez No: 449670
  2. Yazar: İBRAHİM DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURAN AYDINÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, VatandaĢlık, VatandaĢlık algısı, VatandaĢlık Eğitimi, Social Studies, Citizenship, Citizenship Perception, Citizenship Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez çalıĢmasında, Kastamonu Üniversitesinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin belirli değiĢkenlere göre, vatandaĢlık algılarının belirlenmesi amaçlanmıĢtır. Bu amaca uygun ölçek formu; uzman görüĢleri alınarak hazırlanmıĢ, ön uygulama yapılarak ve tekrar alınan profesyonel görüĢlerle son Ģekli verilmiĢtir. ÇalıĢmanın evreni, 2014-2015 eğitim–öğretim yılında öğrenim gören 20476 öğrencidir. Örneklem sayısı, 1409 öğrenciden oluĢmuĢtur. Verilerin toplanmasında beĢli likert tipi Vatandaşlık Algısı Ölçeği kullanılmıĢtır. Ölçek; iki bölümden, beĢ boyuttan ve 45 maddeden oluĢmuĢtur. Birinci bölümde; kiĢisel bilgiler, ikinci bölümde; üniversite öğrencilerinin vatandaĢlık algıları yer almıĢtır. Elde edilen verilerin istatiksel analizinde, SPSS (Statistical Package For Social Science) paket programından yararlanılmıĢtır. Yapılan çalıĢmada üniversite öğrencilerinin vatandaĢlık algılarının cinsiyete göre değiĢtiği bulunmuĢtur. VatandaĢlık algısı kızlarda yüksek çıkarken erkek öğrencilerde düĢük çıkmaktadır. Ġl merkezinde yaĢayan öğrencilerin vatandaĢlık algısı yüksek çıkarken köyde yaĢayan öğrencilerin düĢük çıkmakta olduğu belirlenmiĢtir. AraĢtırmada elde edilen bulgulara dayanılarak; kız öğrencilerin neden daha fazla vatandaĢlık algısına sahip olduğu araĢtırılabilir. Köyde yaĢayan öğrencilerin vatandaĢlık algısının il merkezinde yaĢayanlara göre daha düĢük olmasının nedenleri araĢtırılabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to determine the citizenship behaviours of Kastamonu University students‟ based on certain variables. In order to prepare the questionnaire of this study, expert opinions were applied at the first stage. After a pilot implementation was carried out, the questionnaire was submitted to experts‟ opinions again and the final form of the questionnaire was generated in the framework of the feedbacks. The population of the study includes 20 476 students studying at the university between 2014-2015 academic year. The sample contains 1409 students chosen from this population. The data were collected using five-point Likert-type Citizenship Perception Scale. The scale consists of two sections, five factors and 45 items. While the first section includes demographic information, the second sections includes items about citizenship perception. In order to analyse the data, SPSS (Statistical Package for Social Science) software was used. The findings showed that citizenship perceptions of university students differentiate according to the gender. The citizenship perceptions of the female students were found to be higher than the males‟. Additionally, the citizenship perceptions of the students living in the city centre were higher than the ones living in the villages. In accordance with these findings it is thought that the reason for the female students‟ higher citizenship perceptions may be investigated. Besides, the reason that the citizenship perceptions of the students living in the villages were lower than the ones living in the city centre may be researched in w new study.