Âşık İmamî (Hayatı-sanatı-eserleri)
Âşik Imamî's lifes, sense of art and poetry
  1. Tez No: 449720
  2. Yazar: CANAN TOPAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL ALTAY GÖDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık İmamî, Adana Âşıklık Geleneği, Adanalı Âşıklar, Âşık İmamî (Turkish Popular Poet-Minstrel), Adana MinstrelsyTradition, Minstrels from Adana
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 483
Özet
Âşık İmamî, Hayatı-Sanatı-Şiirleri? adlı bu çalışma, Adana âşıklık geleneğininen önemli temsilcilerinden biri olan Âşık İmamî'nin hayatının, sanat yönünün veşiirlerininin incelenmesinden oluşmaktadır.Çalışmaya, âşıkla birebir görüşmeler yaparak başladık. Bu görüşmeleresnasında âşığın hayat hikâyesini, âşıklık yönünü ve şiirlerini derledik. Kendisi birçokşiirini ezberden yazdırmıştır, bazılarını ise tuttuğu defterden ve karalama kâğıtlarındanokumuştur. Âşığın birkaç şiirine ise bazı dergi, gazete ve kitaplardan ulaşmışbulunmaktayız.İlk olarak şiirleri, ayaklarının alfabetik sıralamasına göre düzenledik. Busıralamada her şiire bir numara verdik. İnceleme esnasında yorumlarımızı âşığınşiirlerinden örneklerle destekledik. Şiir örneklerini dörtlük ve anlamlı dizeler halindeverdik. Bu alıntılarda şiir numaraları ayrıca belirtilmiştir.Tez, ön söz, giriş, iki bölüm, sonuç, indeks, sözlük, kaynakça ve öz geçmişbölümünden meydana gelmiştir.Ön sözde, yapılan çalışmanın genel değerlendirmesi yer almaktadır.Giriş bölümünde âşığın kimliği ile ilgili bilgiler ve âşıklığına dair incelemelerbulunmaktadır. Birinci bölümde şiirlerin şekil, üslup, muhteva ve halk kültürü yönüyleincelemesi, ikinci bölümde incelemeye esas olan şiirlerin dizini ve aşığın sonradanelimize geçen şiirleri yer almaktadır. Sonuç bölümünde çalışmanın genel birdeğerlendirmesi yapılmıştır. İndeks bölümünde şiirlerde geçen özel isimler ve yerisimleri verilmiştir. Sözlük bölümünde, şiirlerde yer alan bilinmeyen kelimelerle bazıyerel sözcüklerin anlamları verilmiştir. Kaynakça bölümünde çalışma sırasındayararlanılan eserlerin künyeleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis Âşık İmamî?s life, sense of art and poetry is relevant to the life,sense of art, poetry of Poet-minstrel İmamî who is one of the most importantrepresentatives of ?Adana Âşıklık Geleneği.?We started this work by interviewing him face to face During. These interviewswe studied about his life, his sense of art, he had same of his poems written bymemonication. Also he read same of his Works from the popers and his ownnotebooks. We also found a few of his poems in some boks, newspapers andmagazines.This study consists of preface, introduction, two sections, index, dictionary andreferences.In the introductory chapter, evaluation of this study is mentioned.In the first section, information about his identity and reviews of his poetry ismentioned. In this section second, evaluation of the form, style and content of hispoems are analyzed. In the second section, index of the poems and his poems that wehave found later are discussed. In the inference a section, we can see the genaralcomment of this work.In the index chapter, there is the index of special names and place names.In the dictionary section, it is possible to find the meanings of some unknownwords and some local words. In the references section, we can find the tag of the worksthat we utilized during the study.Utilizing resources were immediately indicated in parantheses next to the citedpart.The work started with his poems in alphabetical order. In this order, each poemwas numbered and all the evaluations were made according to the number of thepoems. During the evaluation, some lines of his poems were matched up with theinterpretations. It had been more appropriate to quote lines insted of verses while wewere giving examples.Reference section consists of works we have benefited from during the study.Coordination has been made on the basis of the surnames of the writers.