Özel istihdam büroları ile istihdam ilişkisinin incelenmesi
Research of relation private employment agencies with employment
  1. Tez No: 449757
  2. Yazar: LEVENT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAT AKBIYIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam, İşsizlik, Özel İstihdam Büroları, Kamu İstihdam Kurumları, Employment, Unemployment, Private Employment Agencies, Government Employment Agencies
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
İşgücü piyasasında aracılık hizmetlerinin tarihi, ilk uygarlıkların kurulması ile başlamaktadır. Yeni alet ve makinelerin icat edilmesi ve teknolojinin gelişmesi neticesinde işgücü piyasası, işçilerden çağın niteliklerine uygun taleplerde bulunmaya başlamıştır. Bu taleplere cevap vermek amacıyla işgücü piyasasında işverenin işgücü, işçinin ise iş bulma gereksinimini karşılamak amacıyla aracılık hizmetlerine ihtiyaç duyulmuştur. Söz konusu aracılık hizmetleri ilk başlarda kiliseler gibi yardım kuruluşları tarafından verilmiştir. Daha sonraları aracılık hizmetleri belediyeler ve sendikalar tarafından verilmeye başlanılmıştır. 1919 yılında kurulan Uluslararası Çalışma Örgütü, işsizlik ile mücadele etmek amacıyla Uluslararası Çalışma Örgütü'ne üye olan devletlerden Kamu İstihdam Kurumları kurmalarını istemiştir. 1930'lu yıllarda çıkarılan sözleşmelerde işçi ve işveren arasındaki aracılık hizmetlerinin Özel İstihdam Büroları tarafından verilmesi yasaklanırken, daha sonra işgücü piyasası şartları göz önüne alınarak Özel İstihdam Bürolarının çalışmalarına sınırlı da olsa izin verilmiştir. Günümüzde ise Kamu İstihdam Kurumları ile Özel İstihdam Bürolarının birlikte çalışmalarına izin verilmiştir.İstihdam hizmetlerinde aracılık ile ilgili olarak Türkiye'de ilk başlarda kamu tekeli benimsenmiştir. Fakat 2003 yılında 4904 sayılı yasa ile Özel İstihdam Bürolarının kurulmasına izin verilmiştir.Çalışmada analiz yöntemi olarak; şirketlere, ailelere, ülkelere ait gözlemlerin belli bir zaman dilimi içinde bir araya getirildiği Panel Veri yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada işsizlik, yoksulluk, işgücü piyasasında aracılık hizmetleri ile ilgili alanda Kamu İstihdam Kurumları ve Özel İstihdam Büroları'nın faaliyetleri incelenmiştir. Ayrıca Özel İstihdam Büroları'nın Türkiye'deki ve bazı ülkelerdeki gelişim aşamaları da açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada ortaya çıkan sonuç ise, bir ülkede istihdamın artırılabilmesi için Özel İstihdam Büroları'nın sayıları artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Intermediary services in labor market started first civilizations. With the invention of new machines and development in technologoy, employers has been looking for more skilled workers. At first, intermediary services were fulfilled by voluntary associations like churchs. Then intermediary services were done by municipalities and unions. In 1919, the International Labour Organization found to struggle with unemployment. From member states of International Labour Organization wanted to establish Public Employment Agencies. In the 1930s, were prohibited the establishment of Private Employment Agencies. But later they were allowed in a limited way. Today, the Private Employment Agencies are permitted to work together with Public Employment Agencies.In Turkey, Intermediary services were initiallied performed under public monopoly. However, with the law, no 4904, establishment of Private Employment Agencies was permitted in 2003.In this study, panel data metod was used for perform an analysis. The method gathers observations of companies, families, countries in the for a length of time. Also, in this study, unemployment, poverty activities of Public Employment Agencies and Private Employment Agencies were investigated. In addition development states of Private Employment Agencies in Turkey and in Europe were explained. The result of the study is that if a country want to increase employment, the country should increase numbers of Private Employment Agencies.