Geçici iş ilişkisinde iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri
Occupational health and safety responsibilities in the temporary work relationship
  1. Tez No: 992774
  2. Yazar: ECE AKTAŞ AZAPCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEVİL ALPAGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Geçici iş, Geçici işçiler, Kanunlar 4857 sayılı, Özel istihdam büroları, İş sağlığı, İş sağlığı ve güvenliği, Temporary work, Temporary workers, Laws 4857 numbered, Private labour offices, Occupational health, Occupational health and safety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Geçici iş ilişkisi, iş hayatında esnekleşme ihtiyacıyla ortaya çıkmış olan bir ilişkidir. Bu ilişki ile işveren sınırlı bir süre için işçisini geçici işverenin yanına göndermekte ve geçici işveren iş görme edimini geçici işverenin işyerinde ifa etmektedir. Geçici iş ilişkisi, taşıdığı özellikler sebebiyle iş sağlığı ve güvenliği konusunda incelenmesi gereken bir ilişkidir. Geçici işçi, iş görme edimini geçici işverenin yanında ifa ettiğinden ve bir süre sonra başka bir işverenin yanına gönderilme ihtimali bulunduğundan iş sağlığı ve güvenliği risklerine farklı işverenlerin işyerlerinde maruz kalmaktadır. Ayrıca geçici işçiler çoğunlukla mesleki açıdan eğitimsiz ve deneyimsiz olduğundan ve geçici işverenin işyerine karşı“yabancı”olduklarından, iş kazası ve meslek hastalıklarına uğrama ihtimalleri yüksek işçilerdir. Geçici iş ilişkisinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile çeşitli yönetmeliklerde düzenlemeler bulunmakta ve bu düzenlemeler kapsamında konunun incelenmesi gerekmektedir. Çalışmamızda öncelikle genel olarak geçici iş ilişkisi kavramı, ilişkinin kurulması, hüküm ve sonuçları incelenmiştir. Ardından geçici iş ilişkisi bakımından tarafların iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri açıklanmıştır. Son olarak ise geçici iş ilişkisinde iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerine aykırı davranmanın sonuçları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The temporary employment relationship is a form of employment that has emerged from the need for flexibility in working life. Within this relationship, the employer assigns the employee to a temporary employer for a limited period, and the employee performs their duties at the workplace of the temporary employer. Due to its distinctive characteristics, the temporary employment relationship must be examined in terms of occupational health and safety. Since the temporary worker performs their duties under the supervision of the temporary employer and may later be assigned to another employer, they are exposed to occupational health and safety risks at various workplaces. Moreover, temporary workers are often untrained and inexperienced in their professions, and unfamiliar with the workplace of the temporary employer, which increases the likelihood of occupational accidents and diseases. In the context of temporary employment relationships, occupational health and safety are regulated by Law No. 6331 on Occupational Health and Safety and various related regulations, and the subject must be examined within the framework of these provisions. In this study, the concept of temporary employment relationships is first addressed in a general framework, followed by an examination of the establishment of such relationships as well as their legal provisions and implications. Subsequently, the occupational health and safety obligations of the parties within the context of temporary employment relationships are elucidated. Finally, the study explores the consequences arising from non-compliance with these occupational health and safety obligations.