Türkiye'de memurların disiplin soruşturmalarındaki idari ve yargısal süreç
The administrative and the judicial process at the disciplinary inquiries of the puplic offi̇cals in Turkey
  1. Tez No: 449778
  2. Yazar: RECEP AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: memur, disiplin suçu, disiplin cezası, disiplin soruşturması, idari yargı, civil servants, disciplinary infractions, disciplinary punishment, disciplinary proceedings, administrative justice
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Anayasa ve yasalarımız kamuda görevli olan personel gruplarını kamu görevlisi, devlet memuru, diğer kamu görevlileri, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçi gibi kavramlarla isimlendirerek, onlara birbirlerinden ayrı hukuki statüler vermiştir. Kamu görevlilerinin, hukuki statülerinden kaynaklanan yetkilerini yerinde kullanmamaları durumunda da birtakım idari yaptırımlar öngörülmüştür. Bu idari yaptırımlar, başta 657 Devlet Memurları Kanunu olmak üzere, meslek grubuna göre başka kanun, tüzük ve yönetmeliklerle de düzenlemiştir.Memurların disiplin soruşturmaları ve yargısal sürecine ilişkin olan tezimiz daha çok 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) ile sınırlı tutulmuştur. Bu doğrultuda, 657 sayılı DMK'da ve disiplin hukukuyla ilgili mevzuattaki diğer düzenlemeler irdelenmiştir. Bununla beraber disiplin suçunun tespiti, disiplin cezasının uygulanması ve disiplin soruşturma usulüyle ilgili yargı kararları da değerlendirilmiştir.Çalışmanın amacı, disiplin suçlarının tespit edilmesi ve disiplin cezalarının uygulanmasındaki hukuki yapıda var olan eksiklikleri ve aksaklıkları tespit etmek, mevcut haliyle bu boşluğun nasıl doldurulduğunu irdelemek, bu konudaki boşluğun doldurulması hususunda bazı önerilerde bulunmaktır.Türkiye'de disiplin suçlarının tespiti ve uygulanmasına yönelik bazı boşluklar söz konusudur. Bu boşluklar genel olarak idari yargı tarafından içtihatlarla doldurulmaktadır. Her ne kadar içtihatlarla mevcut bazı boşluklar doldurulmuş olsa da, disiplin soruşturma ve uygulamalarına ilişkin uygulamada birçok boşluk ve birbirleriyle çelişen durumlar söz konusudur. Çalışmada bu aksaklıklar tespit edilmiş olup bunlara ilişkin yasal düzenlemelerin nasıl yapılması gereğine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Our constitution and laws have classified the personnel groups employed in the public sector as public officials, civil servants, miscellaneous public officials, contract employees, temporary employees and workers and, granted different legal statuses to each group. Several administrative sanctions are imposed upon public officials when they fail to exercise their authority properly. These administrative sanctions are set in accordance with the concerned laws, rules and regulations, of which Law under No.657 is the most notable.Our thesis concerning the disciplinary proceedings of the public officials and the judicial process is primarily limited to the State Personnel Law under No.657. To this end, other arrangements embedded within the State Personnel Law under No.657 and legislation on disciplinary laws is examined. In addition, adjudications on the detection of disciplinary infractions, imposing the appropriate punishment and methods of disciplinary proceedings are also evaluated.The aim of this study is to determine the disciplinary infractions and the defects existing in legal system (law) in the matter of applying disciplinary punishment and to give suggestions in order to fill the void.In Turkey there is some deficit regarding determination of disciplinary infractions and applying the penalties. This deficit has been resolved by administrative justice with the judicial opinion. Even if they have resolved some of the deficit existing, there are still some contradictory cases concerning disciplinary proceeding. In this study the deficit is determined and the legal arrangement regarding to it is suggested.