Kamu kurumlarında etik davranış anlayışı: Kırıkkale örneği
Kırıkkale model for ethical behaviour perspective in public institions
  1. Tez No: 449797
  2. Yazar: DÖNDÜ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YÜKSEL OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Ahlak, Kamu Etiği, Yönetim Etiği, Ethics, Moral, Public Ethics, Management Ethics
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Etik son yıllarda adından sıkça söz ettiren bir konu olmuştur. Özellikle 1960'lardan sonra dünyada ve ülkemizde bu kavram daha fazla kullanılmaya başlanmasına rağmen hala çok yenidir. Tanımının yapılmasında dahi hala zorluklar yaşanmaktadır. Kendisine bire bir benzemeyen ahlak kavramı ile de ifade edilebilen etik, en kısa ifade ile iyiyi ve doğruyu ayırt ederek toplum yararına davranma ve karar almadır. Etik ile ilgili sorunlara her kesimde olduğu gibi kamu kurumlarında da sıkça rastlanmaktadır. Özel sektördeki kurumlarda olduğu gibi kamu kurumlarında da etik dışı olaylar yaşanabilmektedir. Bu çalışmada da Kırıkkale ilindeki kamu kurumlarında çalışanların, yönetici olarak istihdam edilenlerin davranışlarından etkilenerek etik dışı davranışta bulunup bulunmadıkları araştırılmıştır.Bu araştırmanın gerçekleştirilmesinde çalışanlarla anket yapılarak sonuçlar istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sadece Kırıkkale ili merkezindeki kamu kurumlarını kapsamaktadır. Çalışmanın sorunsalı olarak kamu kurumlarında yönetici davranışlarının çalışanlar tarafından örnek alınıp alınmadığı ve etik davranışların yerine getirilmesinde yönetici davranışlarının ve tutumlarının nasıl bir öneme sahip olduğu belirtilmiştir. Yöneticileriyle ilgili olarak adalet, tarafsızlık, eşitlik, dürüstlük, sorumluluk ve mesleğe bağlılık başlıkları altında yöneltilen ifadelere çalışanlar büyük oranda olumlu yanıt vermişlerdir. Bu anlamda yapılan çalışma sonucunda çalışanların yöneticilerine güvendikleri ve onları örnek aldıkları görülmektedir. Ayrıca dürüstlük, eşitlik ve tarafsızlık konularında da yöneticilerin çalışanlarını olumlu etkiledikleri ifade edilebilir. Bunların yanı sıra çalışanların işlerini yapma noktasında sadece etik davranan yöneticilere değil, etik davranan çalışanlara da gerek olduğunu vurgulamaları etik kuralların kurumdaki her kademede çalışanları ilgilendirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Frequently talked about in recent years has been a subject of Ethics. Although it shows itself in the world and in our country especially after 1960s, it is still very new. It still difficulties even in making definition. Unlike one-on-one with the concept of morality itself can be expressed in the ethical, distinguish between the good and truth in the shortest words, the act for the benefit of society and decision-making. Unethical behaviours can be in the public institions as in the special institions. In this survey, it is searched that whether workers, who work in the public institions, are affected from the behaviours of the managers and behave unethically or not. Kırıkkale model for ethical behaviour perspective in public institions.Managers in the realization of this study utilized the survey and the results were statistically. Work includes public institutions only in the center of the province of Kirikkale. It is stated as a question of a work that if they take the behaviours of managers as their models or not and while behaving according to ethic how the managers' behaviours are important in the public institıons. They gave commonly positive answers to the expressions of justice, neutrality, honesty, responsibility and devoted to the job about their managers. In this situation , it is clear that people working in the public institions trust their manageers and take them a sample according to survey. Moreover, it can be stated that they are considered positive for the expressions of justice, neutrality, honesty by the people who are working. Furthermore, their emphasizing it is necessary not only the managers but also the workers who are behavinng ethically shows that the ethic rules interest all the people who work in the instition