Türkiye'de gelir dağılımı ve vergi politikaları
Ncome distribution in Turkey and tax policies
- Tez No: 449887
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Gelir dağılımı, vergi, vergi politikaları, gini katsayısı, Income distribution, tax, tax policies, Gini coefficient
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada 1990-2015 yılları arasında izlenen vergi politikaları ve bu politikaların gelir dağılımı üzerindeki etkileri tartışılmaktadır. Türkiye'de uzun yıllardır tartışma konusu olan toplumdaki gelir eşitsizliğinin kökenleri sorununa ışık tutacak bir katkı olması amacıyla hazırladığımız çalışmanın birinci bölümünde“gelir dağılımı”kavramı ve ekonomi literatüründeki gelir dağılımı teorileri ana hatlarıyla incelenmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise tezin içerdiği tarihsel peridotta etkili olan küreselleşme sürecinin vergi politikalarına olan etkisi ele alınmakta, üçüncü bölümde ise küreselleşme süreciyle ilişkisi içinde vergi politikaları ve gelir dağılımı ilişkisi“vergi politikaları”bağlamında ele alınmaktadır. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise tablolar ve istatistikler ışığında Türkiye'de vergi politikaları ve gelir dağılımı üzerindeki etkileri incelenmekte, Gini katsayısı ışığında hane halkı gelirleri üzerindeki vergi yükleri ele alınmakta ve yorumlamaktadır. Çalışmanın sonuç bölümünde ise gelir dağılımı sorununun çözümü için, daha önce incelenmiş bulunan dolaylı ve dolaysız vergilerin gelir dağılımı üzerindeki etkilerinden hareketle bir tartışma yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study discusses the tax policies observed between 1990 and 2015 and the effects of these policies on income distribution. In the first part of our work we have prepared in order to make a contribution to the problem of the origin of income inequality in Turkey which has been a debate issue for many years in Turkey, the concept of“income distribution”and the income distribution theories in the economic literature are examined in outline. In the second part of the study, the effect of the globalization process on the tax policies which is effective in the historical peridot, which is included in the thesis, is taken into consideration and in the third part the relationship between the tax policies and the income distribution within the relation with the globalization process is taken into account in the context of“tax policies”. In the fourth and last part of the study, tax policies and effects on income distribution in Turkey are examined in the light of tables and statistics. Tax burden on household incomes in the light of Gini coefficient is analyzed and interpreted. In the conclusion of the study, there is a debate on the solution of the problem of income distribution, based on the effects of indirect and direct taxes on income distribution.