Addressing power crises of Pakistan through privatization and regulation: A comparitive study
Pakistan'daki enerji krizlerinin özelleştirme ve regülasyon kanalları üzerinden incelenmesi: Karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 449935
  2. Yazar: SABEEN QUDSIA
  3. Danışmanlar: ASSOC. İZAK ATİYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji krizleri, politika reformları, regulasyonlar, dersler, Power crises, policy reforms, regulation, lessons
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ülke ekonomisini ve nüfusunu ciddi şekilde etkileyen Pakistan'daki enerji krizleri şimdiye dek son bulmadı. Bu çalışma, Hindistan ve Pakistan'daki enerji sektörlerinde özelleştirme ve serbestleştirmeye yönelik yapılan politika reformlarına ve her iki ülkede de söz konusu sektörde ilerleme sağlayan regülasyonların karşılaştırmalı analizine odaklanmıştır. Çalışmanın amacı, Pakistan'daki enerji krizleri için, sektörün özelleşmesini ve serbestleşmesini sağlayan politika reformları kanalıyla çözümler sunmaktır. Pakistan Hükümeti yeni projelere yatırım yapmak ve kamuya ait işletmeleri iyileştirmek için az miktarda fona sahiptir. Pakistan'da, 1994'ten bu yana politika reformları büyüyen enerji krizine çözüm olarak özel sektörün enerji piyasasına dahil olmasını önermektedir. Özel yatırımlar, enerji sektörünü kontrol etmesi ve rekabeti teşvik etmesi için düzenleyici bir düzenleyici kurum ihtiyacını doğurmuştur. Bununla beraber, 1998 yılında kurulan düzenleyici kurumu tatmin edici sonuçlar üretememiştir.. Özelleştirme ve serbestleştirme, Pakistan'daki üretim kapasitesini arttırmıştır, ancak etkin olmayan politila reformu ve düzenlemeler, 2005'ten sonra yükselmeye başlayan arz-talep açığıyla beraber yeni sorunlar yaratmıştır. Enerji sektörünün özelleştirilmesi çalışmalarına Hindistan da Pakistan gibi 90'lı yıllarda artan talep ve hükümetin buna cevap vermede yetersiz kalmasından dolayı başlamıştır. Politika reformlarının ve regülasyonların karşılaştırmalı analizi; 2003'ten sonra Hindistan'ın enerjiyle ilgili sorunlarını çözmede oldukça başarılı olduğunu göstermiştir. Bu bağlamda Pakistan şu an yaşamakta olduğu sıkıntılara benzer sorunlarla yüzleşen Hindistan'ın özelleştirme ve serbestleştirme deneyiminden faydalanabilir.
Özet (Çeviri)
Power crises in Pakistan up until now has seen no end, affecting the country's economy and population severely. This research is focused on a comparative analysis of the policy reforms for privatization and liberalization of power sector in Pakistan and India along with regulations resulting in progress in power sectors in both countries. The aim of this research is to offer solutions for the power crises of Pakistan through policy reforms which lead to privatization and liberalization of power sector. The government of Pakistan has few funds to invest in new projects and improve publicly owned power utilities. In Pakistan, policy reforms since 1994 have suggested the involvement of the private sector as a solution to growing crisis at that time. Private investments created a need for regulatory authority to control the power sector efficiently and promote competition in power sector. However, regulatory authority which was established in 1998 could not produce satisfactory results. Privatization and liberalization improved generation capacity in Pakistan, but inefficient policy reforms and regulations raised new problems with increasing supply demand gap after 2005. In contrast India started privatization of the power sector due to growing demand and the inability of government to address it in the 1990s. A comparative analysis of policy reforms and regulations shows that India was quite successful in solving its problems after 2003. Pakistan can learn from the privatization and liberalization experience of India because India has faced similar problems to those Pakistan now faces.