Geri Dön

Kitle psikolojisi, ideoloji ve etki paradigması

Mass psychology, ideology and the impact paradigm

  1. Tez No: 639508
  2. Yazar: HASAN MERT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ TANSEL İLİC
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Radyo-Televizyon, Psychology, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115

Özet

Kitlelerin oy verme davranışlarında, tutum değişikliği göstermelerinde ve yönlendirilmelerinde öne çıkan unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar kitle psikolojisi, ideoloji ve etki paradigması olarak nitelendirilebilir. Dolayısıyla, kitlelerin yaşamları şekillendirilmeye veya sınırlandırılmaya çalışılmıştır. Bu durum gelişen teknoloji ile birlikte kitle iletişim araçlarıyla ve enformasyonlarla kitlelere aktarılmıştır. Siyasal iktidarların, bu enformasyonları özümsemeleri ile birlikte kitleleri etkileyebildikleri ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte kitlenin psikolojisi de önemli bir rol oynamaktadır. Kitlelerin göstermiş olduğu eğilimler ve mazoşist istekler, önderin ve siyasal iktidarın devamlılığını ve meşruiyetini sağlamıştır. Bu bağlamda İkinci Dünya Savaşı'nda kitlelerin öndere ve iktidara karşı göstermiş olduğu tutumlar belirli kuramların ortaya çıkmasına da aracılık etmiştir. Harold Lasswell'in geliştirmiş olduğu iletişim formülü anaakım bir şekilde işleyiş göstermiştir. Çizgisel bir anlayışa sahip olan bu formül, doğrudan etki kuramının başlangıcını temsil etmektedir. Bu çerçevede, ideoloji de doğrudan etki yerine dolaylı etkinin de var olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Kitleler bu unsurlar doğrultusunda edilgen bir yapıda değerlendirilmiştir. Kitlelerin oy verme, davranış veya tutum değişikliği göstermelerinde, siyasal iktidar ve önderin etkisi olduğu kadar, kendi özgürlüklerinden kurtulmak istemeleri de etkilenmelerine ve yönlendirilmelerine ortam hazırlamıştır. Buna bağlı olarak, kitlelerin siyasal tutumları ile birlikte medya etkisinin, ideolojinin, siyasal iktidarın veya önderin kitle psikolojisindeki rolü; birincil kaynaklar ve detaylı bir literatür taramasıyla ilişkilendirilerek açıklanmıştır.

Özet (Çeviri)

There are prominent factors in the voting behavior, attitude change and orientation of the masses. These elements can be described as mass psychology, ideology and influence paradigm. Therefore, the lives of the masses have been tried to be shaped or limited. This situation has been transferred to the masses with mass media and information with the developing technology. It has been revealed that political powers can influence the masses with their absorption ability of this information. However, the psychology of the audience also plays an important role. The tendencies and masochistic aspirations of the masses ensured the continuity and legitimacy of the leader and the political power. In this context, the attitudes of the masses towards the leader and power during the Second World War also mediated the emergence of certain theories. The communication formula developed by Harold Lasswell functioned in a mainstream way. This formula, which has a linear understanding, represents the beginning of the direct effect theory. In this framework, ideology has revealed that there may also be an indirect effect rather than a direct effect. The masses were evaluated in a passive structure in line with these elements. In the masses' voting, changing behavior or attitude, as well as the effect of the political power and the leader, their desire to be freed from their own freedom created an environment for them to be influenced and directed. Accordingly, it is explained in relation to primary sources and a detailed literature review; together with the political attitudes of the masses, the role of media influence, ideology, political power or leader on mass psychology.

Benzer Tezler

  1. Seçmenlerin oy verme davranışına etki eden faktörler: Mamak ilçesi örneği

    Factors affecting voting behavior of the voters: Mamak region example

    HAMİT ÖZDAMAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Siyasal BilimlerAtılım Üniversitesi

    Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HALİL İBRAHİM ÜLKER

  2. Psikolojik harekat ve Mustafa Kemal Atatürk' ün Kurtuluş Savaşı'ında örnek uygulamaları

    Pschological operations and Mustafa Kemal Atatürk's example exercises in liberation war

    HÜSEYİN GÜLNAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    TarihAnkara Üniversitesi

    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. AHMET EMİN YAMAN

  3. Düşman medya kavramı çerçevesinde Türkiye'de siyasi eğilimler ve kitle iletişim araçları kullanıcılarının tarafsızlık algısı

    With in the scope hostile media effect political tendency and objectivity sensation of mass media users in Turkey

    SELMAN SELİM AKYÜZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Radyo-TelevizyonSelçuk Üniversitesi

    Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. METE KAZAZ

  4. DEAŞ (İŞİD) örneği ile medya ve terör ilişkisi

    The relationship between DEAS (ISIS) and the media andterrorism

    BÜLENT SARIDİKEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Kamu Yönetimiİstanbul Aydın Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN

  5. Medyaların Türk toplumu'nda popüler kültüre etkisi

    The Impact of the popular culture in the Turkish society

    NAJDA ÇILBIYIKOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    Radyo-Televizyonİstanbul Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ARİF ESİN