Fifty shades of 'state': The politics of conspiracy and transparency in contemporary Turkey
Devletin elli hali: Günümüz Türkiye'sinde siyasal iletişim aracı olarak komplo teorileri ve şeffaflık
- Tez No: 449945
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATEŞ ALTINORDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Antisemitism, komplo teorisi, neo-liberalizm, kişiselleştirme, şeffaflık, Antisemitism, conspiracy theory, personalization, neo-liberalism, transparency
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma günümüz Türkiye'sinde komplo anlatımlarının söylemsel ve öznel zeminde siyasi olayları tasfir edici rolünü açıklamayı hedefler. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle komplo teorilerine kuramsal bir bakış açısı verilecek, ve medyanın komplo teorilerinin siyasal iletişim aracı olarak işlerlik kazanmasındaki rolü incelenecektir. İlk başlıkta, medya söylem analizi yöntemi kullanılarak anti-Semit temaların siyasal iletişim aracı olarak rolüne ve işlerliğine odaklanılacaktır. Bununla birlikte, yarı yapılandırılmış mülakatlardan ve ikincil kaynaklardan edinilen veriler ile, komplo anlatılarının toplumdaki bireylerce siyasal iletişim aracı olarak kullanılması ile neoliberalizmin günlük hayatta tecrübesi ilişkilendirilmektedir. Bu eksende, ana akım medya ve resmi tarih söyleminde yer alan“iç ve dış düşmanlar”retoriğinin, komplo teorilerinin toplumdaki bireyler tarafından yorumlanması ve üretilmesi sürecine olan etkisi incelenecektir. Çalışmanın sonucunda, ana akım medyanın komplo teorilerinin siyasal iletişimde araçsallaştırılma sürecine önemli ölçüde katkıda bulunduğu savunulacaktır. Bununla birlikte, toplumdaki bireylerin, ana akım medya tarafından araçsallaştırılan komplo teorilerini günlük hayatları ve öznel değer yargıları ekseninde yorumlayıp, pasif bir“tüketici”olarak kalmadığı savunulacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to trace the dynamics of conspiracy theories and its interplay with subjective interpretations of the dominant hegemonic order in contemporary Turkey. Firstly, based on a critical media discourse analysis, the study focuses on the extent to which anti-Semitic themes and motifs are utilized as explanatory texts to account for what happened in a political crisis situation. Secondly, based on a frame analysis of the headlines and front-page news coverage, the study aims to investigate the role of conspiracy theories as political communication tool in the process of news-production. Thirdly, based on the interviews with individuals with different political party affiliations, the study focuses on the ways in which conspiracy narratives shape and are shaped by the subjective interpretations of the dominant culture in Turkey. In considering the heterogeneity of these interpretations conveyed by various (and often competing) conspiracy narratives, this study aims to draw linkages between the popularity of a set of conspiracy narratives over others, by analyzing the role of history of the discursive repertoire of the state (“internal and external enemies”); the market for conspiracy theories; and the extent of media coverage that a particular conspiratorial account receives. In doing so, this study focuses on the individuals as active subjects in interpreting conspiracy narratives who contribute to their dissemination and elaboration within the popular culture in particular ways.