The determinants of international and state level responses to refugee crises: A comparative analysis of Syria (2011-2016) and Rwanda (1990-1994)
Uluslararası ve devlet düzeyi aktörlerin mülteci krizlerine yanıtları: Suriye (2011-2016) ve Ruanda (1990-1994)
- Tez No: 449944
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: mülteci krizi, devlet, uluslararası organizasyon, STK, Suriye, Ruanda, refugee crisis, state, international organization, NGO, Syria, Rwanda
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma, çeşitli aktörlerin iç savaşlar sonrası ortaya çıkan mülteci krizlerine verdiği yanıtları belirleyen etkenleri araştırmaktadır. Temel iddia, silahlı iç çatışmaların bazı özelliklerinin, iç savaş sonrası çıkan mülteci krizlerine aktörlerin verdiği tepkiler üzerinde belirleyici etkisinin olduğudur. Bu tezde, çatışmanın coğrafi yakınlığı, mülteci tipi ve profili, mülteci üreten ülkenin dış politikadaki konumu gibi çatışmaya dair özelliklerin aktörlerin mülteci krizlerine verdiği yanıtta önemli bir etkisi olduğu ileri sürülmektedir. Uluslararası aktörler iki kategoride incelenmiştir: hükümetler arası kuruluşlar ve STK'lar. Aktörlerin davranış biçimlerini incelemek amacıyla Suriye (2011-şimdi) ve Ruanda (1990-1994) iç savaşları sonrası ortaya çıkan mülteci krizlerinin kıyaslamalı analizi yapılmıştır. Ruanda ve Suriye çatışmalarını incelemekteki amaç, Suriye vakasında bulunup Ruanda'da bulunmayan faktörlerden hangilerinin devlet ve uluslararası aktörleri harekete geçirdiğini anlamaktır. İki vaka analizinin genel sonucu realist ekolün tespitleriyle paraleldir; devletler, mülteci krizi gibi insani krizlerde dahi en temel aktörler olmayı sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the determinants of responses by various actors to massive migration as a result of civil wars. The main claim is that certain characteristics of an armed civil conflict have determining influence on actors' attitude towards refugee crises that arises with civil wars. The thesis proposes that the characteristics of conflict such as geographical proximity of the conflict, refugee type and profile, the foreign policy positioning of the sender country have a significant impact on the actors' responses to refugee crises. The international actors are examined in two categories: intergovernmental organizations and NGOs. To explore the behavior pattern of actors, the analysis is conducted through a comparative case study of the refugee crises erupting after the Syrian (2011-present) and Rwandan (1990-1994) civil wars. The goal of analyzing the Syrian and Rwandan conflicts is to understand which factors, present in the Syrian case and absent in the Rwandan, alerted international and state level actors to respond. The general conclusion of the two case analysis is in parallel with the findings of the realist school; states remain to be the main actors of the response to the even humanitarian cases such as refugee flows.