Liderlik tarzlarının çalışanların işe tutulması üzerindeki etkisinde duygusal emeğin rolü: Özel sektör çalışanları üzerine bir uygulama
The mediating role of emotional labor on the effect of leadership styles on employees' job engagement: A research on private sector employees
  1. Tez No: 777631
  2. Yazar: FATİH MEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katılımcı Liderlik, Yönlendirici Liderlik, Duygusal Emek, İşe Tutulma, Boylamsal Araştırma, Aracılık Testi, Participatory Leadership, Directive Leadership, Emotional Labor, Job Engagement, Longitudinal Research, Mediation Test
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, yöneticilerin yönlendirici liderlik ve katılımcı liderlik tarzlarının çalışanların duygusal emekleri ve işe tutulmaları üzerinde nasıl etkilerinin olduğu aracılık modeli kapsamında incelenmiştir. Bu amaçla Mersin'in Toroslar ilçesinde bulunan onbir firmada 395 çalışandan iki farklı zamanda veriler boylamsal olarak toplanmıştır. Birinci veri toplama süreci Ağustos 2022 ayında ve ikinci veri toplama süreci Kasım 2022 ayı içerisinde tamamlanmıştır. Araştırmada öne sürülen hipotezleri test etmek için Hiyerarşik Regresyon analizi ve Önyükleme (Bootstrap) yanlılığı düzeltilmiş güven aralığı (Önyükleme YD %95 GA) metodu uygulanmıştır. Yapılan aracılık testleri neticesinde yönlendirici liderlerin çalışanların işe tutulma düzeyleri üzerine etkisinde doğal duygusal emek gösteriminin aracılık etmediği farklı zamanda yapılan ölçümlerde bulunmuştur. Bu kapsamda Yönlendirici liderlerin çalışanların işe tutulmaları üzerine etkisinde çalışanların, yüzeysel ve derin rol yapma şeklindeki emek gösteriminin aracılık etkisine sahip olduğu iki farklı zamanda yapılan ölçümlerle tespit edilmiştir. Buna karşın Katılımcı Liderlerin çalışanlarının işe tutulmaları üzerine etkisinde çalışanların doğal, yüzeysel ve derin duygusal emek gösteriminin aracılık etkisine sahip olduğu iki farklı zamanda yapılan ölçümlerde görülmüştür. Elde edilen bulgular yazın bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the managers' directive leadership and participatory leadership styles on the emotional labor and job engagement of the employees were examined within the scope of the mediation model. For this purpose, longitudinal data were collected from 395 employees at two different times in eleven companies located in the Toroslar district of Mersin. The first data collection process was completed in August 2022 and the second data collection process was completed in November 2022. Hierarchical Regression analysis and the Bootstrapping % 95 Confidence Interval Method were used to test the hypotheses put forward in the study. As a result of the mediation tests, it was found that the display of natural emotional labor did not mediate the effect of directive leaders on the level of employee job engagement in the measurements made at different times. Additionally, it was seen that the display of labor in the form of surface and deep acting has a mediating role in the relationship between Directive Leadership and Employee Job Engagement. On the other hand, it has been seen that the natural, surface and deep acting of the employees has a mediating effect between Participatory Leaders and Employee Job Engagement. The findings were discussed in the context of the literature.