Okul yöneticilerinin çalışan öğretmenlerin motivasyonları üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 449961
  2. Yazar: HASAN AYGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRİ KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Motivasyon, Okul Yönetimi ve Motivasyon, Administration, Motivation, School Administration and Motivation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan eğitimin nitelik kazanması yüksek öneme sahip bir husustur. Bu anlamda okul yönetici ve öğretmenlerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Yönetici ve öğretmenlerinin verimlerinin artırılması, bu anlamda yapılacak çalışmalar, eğitimsel problemlerde göz önünde bulundurulduğunda oldukça önem taşımaktadır. Çalışma bu noktadan hareketle yönetici tutum ve davranışlarının, motivasyonun, örgüt içi iletişiminin, çalışan öğretmenlerin motivasyonları üzerindeki etkisini ve bahsi geçen bu iki unsur arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere kaleme alınmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm kavramsal olarak yönetici, yönetim, eğitim yönetimi, motivasyon kavramlarını incelemekte ve motivasyon ile yönetim arasındaki ilişkiyi özetlemeye çalışmaktadır. İkinci bölümde ise okul yöneticisinin ve yöneticinin davranışlarının, çalışan öğretmenler üzerindeki etkisini araştıran saha çalışması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Being one of the most important problems of our age, gaining qualification of education is a situation having a high significance. In this sense, it lays a burden on teachers and principals of schools. Increasing effectiveness of teachers and headmasters and studies to be conducted in this direction have much importance when educational problems are taken into consideration. From this point forth, the study was conducted in order to research the effect of attitudes and behaviors of headmasters and motivation on inter-organizational communication and motivations of the teachers and the relationship between those two. The study includes two sections. The first section conceptually deals with the concepts of headmaster, administration, educational administration and motivation and summarizes the relationship between motivation and administration. On the other hand, in the second section, there lies a fieldwork researching the effects of headmasters and their behaviors on teachers.