İç kontrolün bağımsız denetime olan etkisi ve bir anonim şirket uygulaması
The impact of independent control and independent control application of a joint stock company
- Tez No: 449962
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ KALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Faaliyet Raporları, Finansal Tablolar, Finansal Risk, İç Kontrol ve Bağımsız Denetim, Annual Reports, Financial Statements, Financial Risk, Internal Control and Independent Audit
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Denetim, denetime tabi olan ve olmayan kurum ve şirketlerin geçmişte ve gelecekteki faaliyetleri hakkında fikir sahibi olmak ve yapılan faaliyet sonuçlarını görebilmek için yaptırılan çalışma ve süreçtir. Dünyadaki yeni değişim ve gelişmelerle birlikte yönetim anlayışı da değişmekte olup, özel ve kamu kurumları yönetimde konusunda kendilerini sürekli yenilemek zorundadırlar. Bu yenilenme ile birlikte işletme ve kamu kurumlarında refah düzeyinin artırılması, faaliyetlerini daha etkili ve verimli hale dönüştürmek için bazı temel sistem ve politikaların yeniden gözden geçirerek, kendilerini yeniden değerlendirerek kendilerini yenilemeleri kaçınılmaz olup, yeniden yapılanma çalışmalarını her geçen gün artırmaktadırlar. İşletme ve kurumlar faaliyetleri ile ilgili çıkartılan finansal bilgilerini genel kabul görmüş muhasebe ve denetim standartlarına uygun olarak tutulan muhasebe kayıtları ile ve bu kayıtların inceleme ve denetlenmesi sonucunda çıkarılacak denetim raporları sayesinde görerek ilerde ortaya çıkabilecek usulsüzlükleri, yolsuzlukları risk ve olumsuzlukları, önleyecek tedbirleri alarak varlıklarının kötüye kullanılmasını önleyeceklerdir. Kurum ve şirketlerin finansal durumları hakkında yeterli, sağlıklı ve tarafsız olarak faaliyetlerinin sonuçlarını şirket yönetim kuruluna, şirket çalışanlarına, kamu ve diğer özel kuruluşlarına, üçüncü şahıslara doğru, tutarlı, güvenli bilgilerin verilmesi amacıyla yapılan inceleme ve araştırmalar denetimi, bunun sonucunda çıkartılan raporlar da denetim raporlarını oluşturur. Denetime önem veren ve denetim yaptıran şirket ve kurumlar üst seviyede bunun fayda ve katkılarını görmektedirler. Türkiye'de Kamu Gözetim Kurumu Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun kurulması ile ilgili 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ile bağımsız denetim, finansal tablo ve diğer finansal bilgilerin finansal raporlama standartlarına uygunluğu ve doğruluğu hususunda, bağımsız denetim tekniklerinin uygulanarak defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetleyip, değerlendirilerek rapora bağlanmasıdır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Kamu Gözetim Kurumu tarafından belirlenen standartlara göre bazı kurum, kuruluş ve şirketler denetim yaptırmak zorundadırlar. Bu yüzden de denetim konusu önemli bir konu haline gelerek, her geçen gün denetim yaptıran kurum, kuruluş ve şirketlerin sayıları artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Auditing is the work and process carried out in order to have an idea about past and future activities of entities and companies that are subject to denial, and to see the results of the activities carried out. Along with new changes and developments in the world, management understanding is also changing and private and public institutions have to constantly renew themselves in management. With this renewal, increasing the welfare level in business and public institutions increases the work of restructuring day by day, renewing themselves by re-evaluating some basic systems and policies to transform their activities into more effective and productive ones. By using the accounting records held in accordance with the generally accepted accounting and auditing standards and the audit reports to be issued as a result of the examination and auditing of these records, misappropriation of assets by taking measures to prevent future irregularities, corruption risks and negativities . Audits and investigations of the results of the activities of the institutions and companies in an adequate, healthy and impartial manner for the purpose of providing consistent, reliable information to the company management board, company employees, public and other private organizations, third parties, and the reports issued as a result thereof, creates. The companies and institutions that give importance to the audit and have supervision see the benefits and contributions of them at the upper level. In accordance with Decree Law No. 660 on the Establishment of the Public Supervisory Authority Accounting and Auditing Standards Institution in Turkey, auditing and evaluation of independent auditing, financial statements and other financial information on the basis of compliance with financial reporting standards and applying independent auditing techniques Report. According to the standards set by the Turkish Commercial Code numbered 6102, the Capital Markets Board and the Public Surveillance Authority, some institutions, organizations and companies are obliged to inspect. As a result, the number of auditing institutions, organizations and companies is increasing every day.