Gönüllülüğün değişen boyutu 'Sanal Gönüllülük' ve üniversite gençliğinin sanal gönüllülük farkindalığı
The changing dimension of volunteering 'Virtual Volunteering' and university youth's awereness of virtual volunteering
  1. Tez No: 449990
  2. Yazar: NİHAN ŞENGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ TAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gönüllülük, Sanal gönüllülük, İnternet, sosyal medya, Volunteering, Virtual volunteering, Internet, social media
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, gönüllülük faaliyetleri içerisindeki yeri günden güne genişlemekte olan sanal gönüllülüğün, gerek internet ve internet temelli uygulamaları kullanmadaki yoğunluk ve becerileri gerekse gönüllülük alanında varolmaları büyük önem taşıyan gençler tarafından nasıl algılandığını, gönüllülüğün değişen bu yeni boyutuna katılım düzeylerini ve katılım motivasyonlarını ortaya koymaya çalışmaktır. Yapılan bu araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni 2016-2017 öğretim yılı güz döneminde Anadolu Üniversitesi'nde öğretim gören üniversite öğrencileri olarak belirlenmiştir. Araştırmada ihtiyaç duyulan verilerin toplanabilmesi maksadıyla“Üniversite Öğrencilerinin Sanal Gönüllülük Algıları ve Sanal Gönüllülük Faaliyetlerine Katılım Anketi”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların; internetin gönüllülük faaliyetlerinin yapılış tarzını değiştirerek gönüllülere yeni fırsat alanları açtığı, sanal gönüllülüğün kişilerin ilgilendikleri alanda gönüllü olabilmesine olanak tanıdığı, gönüllülüğün belli bir zaman ve mekâna bağlı olma zorunluluğunu ortadan kaldırdığı, koşulları gereği gönüllü olamayan kişilere gönüllü olma olanağı sağladığı ve gönüllülerin çalışma programlarını kendi koşullarına uyarlamalarına imkân verdiği düşüncelerine ciddi bir biçimde katıldıkları saptanmıştır. Yapılan sanal gönüllülük faaliyelerinde daha çok sosyal ağlar üzerinden gerçekleştirilebilen, kısa süreli gönüllülükler öne çıkmaktadır. Ayrıca gönüllülük ve sanal gönüllülük algılarına ilişkin ortalama puanlar; cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir fark gösterirken eğitim yılına göre anlamlı bir fark göstermemektedir. Gönüllülük ve sanal gönüllülük algılarına ilişkin ortalama puanların ise gönüllü olma değişkenine göre anlamlı bir fark gösterdiği, bununla birlikte sanal gönüllülükte bulunma sıklığı ile sanal gönüllük algısı ortalama puanları arasında da anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to try to reveal how volunteer activities are being carried out by day-to-day virtual volunteers, how to use the internet and internet-based practices and how they are perceived by young people who are very important in volunteerism, and to reveal the participation levels and participation motivations in this new dimension of volunteering. The general screening model was used in this study. The universe of the research was determined as university students who were studying at Anadolu University in the fall semester of 2016-2017 academic year.“Survey of Virtual Volunteering Perceptions and Participation to Virtual Volunteering Activities of University Students”was used to collect the data needed in the research. The study has shown as a result that the participants agree Internet has changed the way of volunteering activities and opened new opportunities for volunteers; virtual volunteering has allowed volunteers to volunteer in the area they are interested in and removed the obligation to be dependent on a certain time and space and has provided the opportunity of being a volunteer to those who can't be one due to the circumstances and also has created an environment where volunteers can adapt their working programs to their conditions. Short-period volunteering that is carried through social media stands out. Also, average score as to the volunteering and virtual volunteering shows a remarkable difference according to the gender variable unlike the amount of education variable. Average score as to the volunteering and virtual volunteering shows a remarkable difference according to the volunteering variable, at the same time between the average score of the frequency of being a virtual volunteer and of volunteering perception, there has been a remarkable difference.