Adramytteion siyah firnisli seramikleri
Black glazed pottery from Adramytteion
  1. Tez No: 450028
  2. Yazar: SİNEM MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Adramytteion, Attika, Hellenistik Seramik, Klasik Seramik, Siyah Firnisli Seramik, Adramytteion, Attica, Hellenistic Pottery, Classic Pottery, Black Glazed Pottery
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Adramytteion Antik Kenti, Edremit Körfezi'nin doğu kıyısında, günümüz Balıkesir İli, Burhaniye İlçesi, merkeze bağlı Ören Mahallesi'nde modern yerleşimin altındadır. Şu an yapılmakta olan kazılar Ören Mahallesi'nde sürdürülmektedir. Adramytteion'daki ilk kazılar, 2001 yılında, Prof. Dr. Engin Beksaç'ın bilimsel danışmanlığında Balıkesir Kuva-yı Milliye Müzesi Müdürlüğü tarafından başlatılmış, bu çalışmalar 2003'ten itibaren Yrd. Doç. Dr. Tülin Çoruhlu'nun bilimsel danışmanlığında 2006 yılına kadar devam ettirilmiştir. 2012 yılında Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Murat Özgen danışmanlığında tekrar başlanılmıştır. 2012 yılından beri sürdürülmekte olan Adramytteion'da 3 alan ve toplamda 55 adet sondaj açılmıştır. Bu çalışmanın konusunu 2012-2014 tarihleri arasındaki 5 açma ve 9 adet sondajdaki kültür tabakalarından ortaya çıkan siyah firnisli kap formları oluşturmaktadır. Bu seramiklerin çoğunluğunu kil ve firnis kalitesinden dolayı yerel örnekler oluşturmakta olduğunu düşünmekteyiz. Atina'dan ithal olabilecek formlar ve örnekler azdır. Söz konusu çalışmadaki seramiklerin çoğunluğunu ise, kase ve içki kapları oluşturmaktadır. Çalışma içerisinde, seramiklerin değerlendirilmesinde öncelikle her bir formun kronolojik gelişiminden söz edilmiş ve Adramytteion örneklerinin bu gelişim çizgisi içindeki yeri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışılan seramikler M.Ö. 5.yy. ile M.Ö. 1.yy. arasında geniş bir zaman dilimine aittir. Seramik formlarında M.Ö. 4. yy.'dan 3. yy.'a geçişte bir artış gözlenmiştir. Fakat M.Ö. 3. yy. ise seramiklerin en yoğun olarak görüldüğü zamandır.
Özet (Çeviri)
Adramytteion ancient city is located on the eastern coast of the Edremit Gulf in Ören quarter of Edremit district within the borders of Balıkesir Province of our day under the modern residential place. The excavations, performed currently, are continued to be carried out in Ören quarter. The first excavations in Adramytteion were launched through the Directorate of the Kuva-yi Milliye (National Forces) Museum of Balıkesir Province in 2001 under the scientific advisory of Prof. Dr. Engin Beksaç and subsequently the cited works were continued under the scientific advisory of Asst. Prof. Dr. Tülin Çoruhlu from 2003 until 2006. The works commenced again in 2012 under the advisory of Asst. Prof. Dr. Hüseyin Murat Özgen. There are 3 areas and a total of 55 opened drill holes in Adramytteion where the excavations are continuing since 2012. The subject of this study is as to black glazed vessel forms unearthed during leveling and filling works in three areas and 9 opened drill holes between 2012 and 2014 and obtained during drillings. We believe that most of these potteries can be considered as local examples due the quality of the clay and glaze thereof. Forms and samples imported from Athens are in a small number. Bowls and drinking cups constitute the majority of the potteries in the cited work. The chronological development of each form was primarily mentioned development during the evaluation of potteries and the place of Adramytteion samples in this development line were tried to be determined in the study. The studied potteries belong to a wide period of time between 5th century BC and 1st century. An increase as to forms of pottery was observed in transition from 3rd century BC to 4th century BC. However 3rd century BC is the time period when potteries are seen most frequently.