An investigation of students' approaches to studying and learning literature in ELT context
İngiliz dili eğitimi bağlamında öğrencilerin edebiyat öğrenme yaklaşımlarına dair bir inceleme
  1. Tez No: 450072
  2. Yazar: GÜLAY BİLGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: approaches to learning, literature oriented courses, learning orientations, conceptions of learning, English language teaching, English Literature, Literature and Language Teaching
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı İngiliz Dili Eğitimi öğrencilerinin İngiliz edebiyatı derslerine dair öğrenme ve çalışma yaklaşımlarını incelemektir. Bu hususta öğrencilerin öğrenme anlayışlarının sahip oldukları yaklaşımlarla ilişkisi ve öğrencilerin hedeflerinin dersin hedefleriyle olan ilişkisinden yola çıkılmıştır. Çalışmada hem nicel hem de nitel yöntemler kullanılmıştır. İlk olarak, 2014-2015 yılında Gazi Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalında edebiyat dersi almakta olan 166 öğrenciye öğrenme yaklaşımlarını belirlemek amacıyla ASSIST (öğrenme yaklaşımları ölçeği) uygulanmıştır. Elde edilen veriler PASW 18 istatistik paketiyle analiz edilmiştir. Öğrencilerin yaklaşımlarının belirlenmesinden sonra, 31 öğrenciyle yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde öğrencilere söz konusu derslerle ilgili hedefleri ve öğrenme anlayışları ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Bu sorular ışığında öğrencilerin öğrenme yaklaşımları ve öğrenme anlayışları arasında bir ilişki olup olmadığı ve öğrencilerin derse dair bireysel hedefleri ile dersin hedefleri arasında bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Sonuçlar İngiliz Dili Eğitimi öğrencilerinin büyük çoğunluğunun İngiliz edebiyatı derslerine karşı derinlemesine öğrenme yaklaşımına sahip olduklarını göstermektedir. Ayrıca, yüzeysel yaklaşıma sahip olan öğrencilerin yaklaşımlarıyla öğrenme anlayışları tutarlılık göstermektedir. Diğer yandan, derinlemesine ve yüzeysel yaklaşıma sahip öğrencilerin öğrenme anlayışları sahip oldukları yaklaşımlardan farklılık göstermektedir. Sonuçlar ayrıca öğrencilerin dersin hedeflerinden büyük oranda haberdar olduklarını ancak İngiliz edebiyatı derslerine dair kişisel hedeflerinin akademik ya da mesleki odaklı olmaktan çok bireysel odaklı olduğuna işaret etmektedir. Bununla beraber, öğrencilerin bireysel hedeflerinin edebiyat derslerinin hedefleriyle kayda değer ölçüde ayrıştığı anlaşılmıştır. Anahtar Kelimeler : öğrenme yaklaşımları, öğrenme anlayışları, ders hedefleri, İngiliz Dili Eğitimi, İngiliz Edebiyatı , İngiliz Edebiyatı ve Dil Öğretimi
Özet (Çeviri)
The incentive behind this study was to investigate ELT students' approaches to learning and studying in the context of the study of literature. To this end, relationship between students' approaches to learning and their conceptions of learning as well as the relationship between students' aims and the objectives of the literature courses were sought. A mixed method approach was used in conducting the study. Firstly, ASSIST (18-item) was administered to 166 students who were taking literature oriented courses at Gazi University in 2014-2015 term to determine whether they held a deep, surface or strategic approach to learning literature. Data gathered via ASSIST were analysed using PASW Statistics 18. After the identification of the students' approaches to learning and studying literature, 31 participants were interviewed using semi-structured questions. They were asked questions about their conceptions of learning, their personal aims and perceived aims of the course, and learning orientations. Their responses were analysed using constant comparison technique to look for possible relationships between their approaches to learning and studying and conceptions of learning. Also, possible relationships between students' aims and objectives of the literature courses were scrutinized. Results showed that a majority of the ELT students took a deep approach to learning and studying literature. Furthermore, the surface approach students' conceptions of learning were consistent with the approaches they took. On the other hand, the learning conceptions of deep and strategic approach students were relatively inconsistent with the approaches they held. The results also indicated that students had a good understanding of the objectives stated in the syllabi although a majority of them had personal orientations rather than vocational or academic. It could be drawn from the results that there was a considerable mismatch between the students' aims and objectives of the course.