Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetim becerileri, teknoloji kullanımları ve öz yeterlilik inançları arasındaki ilişki
The relationship between classroom teachers' classroom management skills, technology use and self efficacy beliefs
  1. Tez No: 450126
  2. Yazar: AHMET MELİH GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR BULUÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetim becerileri, teknoloji kullanımı, öz yeterlilik inancı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetim becerileri, teknoloji kullanımları ve öz yeterlilik inançları arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara il merkezinde bulunan 519 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada, veri toplama aracı olarak“Sınıf Yönetimi Becerisini Değerlendirme Ölçeği”,“Teknoloji Kullanım Ölçeği”ve“Öğretmen Öz Yeterlilik Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler Mann Whitney U-testi, Kruskal Wallis H-testi ve yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin sınıf yönetim becerileri, teknoloji kullanımları ve öz yeterlilik inançları arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri; yaş ve mesleki kıdemlerine göre anlamlı farklılıklar gösterirken; cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, sınıf mevcudu ve okutulan sınıf düzeyine göre ise anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin teknoloji kullanımları; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, mesleki kıdem, sınıf mevcudu ve okutulan sınıf düzeylerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin öz yeterlilik inançları; yaş ve mesleki kıdeme göre anlamlı farklılıklar gösterirken; cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, sınıf mevcudu ve okutulan sınıf düzeylerine göre ise anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine the relationship between classroom management skills, technology use and self efficacy beliefs of classroom teachers. The study is based on relational research model. The sample of the study consists of 519 teachers working in Ankara. In order to colllect data“Classroom Management Skills Scale”,“Technology Use Scale”and“Teachers Self Efficacy Scale”were administered. The collected data have been analyzed with Mann Whitney U-test, Kruskal Wallis H-test and structural equation modeling. According to the findings of the study, there is a significant relationship between classroom management skills, technology use and self efficacy beliefs. A significant difference in the classroom management skills age and experience has been detected; however, no significant difference has been detected gender, marital status, educational background, class size and the level of classroom. There is no significant difference in the technology use, gender, age, educational background, experience, the level of classroom, marital status and class size. In terms of self efficacy beliefs there is a significant difference in age and experience; however, there is no significant difference in gender, marital status, educational background, class size and the level of classroom. Key Words : Classroom management skills, technolgy use, self efficacy beliefs