Tokat ilinde görev yapan ilkokul öğretmenlerinin dijital dönüşüm sürecinde sahip oldukları yeterliklerin incelenmesi
An analysis of the competency of primary school teachers in Tokat province in the digital transformation process
  1. Tez No: 779213
  2. Yazar: SALİHA BÜYÜKBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM KILIÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul Öğretmenleri, Dijital Dönüşüm Süreci, Yeterlilik, Primary School Teachers, Digital Transformation Process, Competency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, dijital dönüşümün yaşandığı günümüzde bireylerin 21. yy yeterlikleriyle donanımlı yetişebilmelerini sağlayacak ilkokul öğretmenlerinin dijital dönüşüm sürecinde kendilerinden beklenen yeterliklere ne kadar sahip olduğunun anlaşılmasıdır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseninde yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi ile belirlenmiştir. Bunun için farklı tür ve kademelerde görev yapan 11 kadın ve 9 erkek ilkokul öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın verileri 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda dijital dönüşüm sürecinde Tokat ilinde görev yapan ilkokul öğretmenlerinin sahip olması beklenen yeterliliklere ilişkin genel durumlarının dijital yeterlikler bağlamında kısmen yeterli olduğu anlaşılmıştır. İlkokul öğretmenlerinin teknoloji odaklı PTÖ yaklaşımı kapsamındaki sınıf içi uygulamalarda en çok tasarım ve gözleme dayalı STEM etkinlikleri uyguladıkları, ulusal ve uluslararası düzeydeki proje ve yarışmalara genel olarak katılım sağlamadıkları belirlenmiştir. İlkokul öğretmenlerinin teknoloji entegrasyonu sürecinde daha çok etkileşimli tahtayı ve eğitim içerikli web sitelerini kullandıkları, öğrenmenin kalıcılığını artırma amacıyla çoğunlukla videolardan yararlandıkları, teknolojik anlamda kendilerini yeterli buldukları, güncel teknolojiler konusunda kendilerini daha çok sosyal medyayı kullanarak yenilemeye çalıştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca ilkokul öğretmenlerinin öğrencilerinin 21. yy becerilerini geliştirmek adına açık uçlu sorular sordukları, grup çalışması, beyin fırtınası, ürün tasarlama etkinlikleri yaptırdıkları, araştırma ödevleri verdikleri, okul gezileri yaptırdıkları belirlenmiştir. Bu etkinliklerin öğrencilerinin 21. yy becerilerinden iletişim ve işbirliği, problem çözme, yaratıcılık, eleştirel düşünme, girişimcilik ve öz yönelim, üretkenlik ve sorumluluk becerilerini geliştirdiğini belirtmişlerdir. Buna karşın ilkokul öğretmenlerinin yeni neslin özelliklerini bilmedikleri bu nedenle öğretim sürecinde yeni neslin öğrenen özelliklerini kullanamadıkları, yeni nesli anlamakta kendilerini yetersiz buldukları fakat öğrencilerinin davranışlarını gözlemleyerek, kendi aralarındaki oyunları ve konuşmaları takip ederek yeni neslin özelliklerini öğrenmeye çabaladıkları anlaşılmıştır. İlkokul öğretmenlerinin teknolojik anlamda mesleki gelişimlerini sağlamaya yönelik yüz yüze veya online hizmet içi kurslardan zorunlu olarak faydalandıkları, gönüllü olarak ise neredeyse hiçbir ilkokul öğretmeninin bu kurslara başvuruda bulunmadığı belirlenmiştir. Son olarak ilkokul öğretmenlerinin çoğunun dijital etik ve güvenlik konularında yeterli bilgiye sahip oldukları anlaşılmıştır
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to discover to what extent the primary school teachers that will grow up individuals equipped with 21st century competencies in today's digital transformation, have the competency expected from them in the digital transformation process. The study was conducted in one of the qualitative research methods, in the case study pattern. The study group was determined by the maximum diversity sampling, one of the purposive sampling methods. Semi-structured interviews were conducted with 11 female and 9 male primary school teachers working in different fields and levels. The data of the research was obtained in the fall semester of the 2022-2023 academic year. A semi-structured interview form developed by the researcher was used as a data collection tool for the study. The data collected from the interviews was analysed with the content analysis method. The study revealed that general competency of the primary school teachers in the digital transformation process were not as well as it was anticipated. It was determined that primary school teachers mostly apply design and observation-based STEM activities in classroom practices within the scope of technology-oriented PBL approach, and they generally do not participate in national and international projects and competitions. It was concluded that primary school teachers frequently use interactive whiteboards and educational websites in the technology integration process, mostly use videos to increase the permanence of learning. Moreover, it was revealed that they generally find themselves competent in terms of technology and that they try to catch up with the current technologies by using social media more on. In addition, it was determined that primary school teachers ask open-ended questions, have group - work activities, promote brainstorming, product design activities, give research assignments, and have school trips in order to improve their students' 21st century skills. Furthermore, they stated that these activities improved their students' 21st century skills such as communication and cooperation, problem solving, creativity, critical thinking, entrepreneurship and self-direction, productivity and responsibility. On the other hand, it has been understood that primary school teachers do not know the characteristics of the new generation, thus they cannot use the learner characteristics of the new generation in the teaching process, they find themselves inadequate in understanding the new generation, but they try to learn the characteristics of the new generation by observing the behaviour of their students by following the games and conversations among themselves. It has been determined that primary school teachers make use of face-to-face or online in-service courses to ensure their technological professional development, and almost no primary school teachers voluntarily apply to these courses. Finally, it was understood that most of the primary school teachers have sufficient knowledge about digital ethics and security.