Sivas Demir Çelik Fabrikası yüksek fırın curufunun beton agregası olarak kullanılabilirliğin araştırılması
- Tez No: 45020
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RÜSTEM GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Blast furnace slag, normal concrete, aggregate
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
II ÖZET Günümüzde katı atıkların kullanılması, özellikle de ucuz elde edilebilen ve çevreyi kirleten atıkların değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle, bu araştırma Sivas Demir-Çelik Fabrikası'ndan temin edilen yüksek firm cürufunun önemli özelliklerini ve bu cürufun değişik oranlarda (%0, %25, %50, %75) kuma katılması ile farklı dozlarda (250, 350, 450, 550 kg/m-1) üretilen betonun bazı özelliklerini belirlemek gayesiyle yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, Sivas Demir-Çelik Fabrikası'nın yüksek fınn cürufu ve aynı cürufun farklı oranlan ile üretilecek değişik dozlardaki betonun özellikleri bilinirse, yüksek fınn cürufunun beton imalinde kullanılma imkanı olacaktır. Bu arada, aynı cürufla üretilecek betonun basınç mukavemeti, yarmada çekme mukavemeti, su emmesi gibi fiziksel ve mekaniksel özellikleri açığa kavuşacaktır. Agrega özelliklerinin tesbitinde, çalışmanın ilgili bölümünde teferruatlı olarak açıklanmış olan; elek analizi, kil-silt miktarı, organik madde durumu, birim ağırlık, özgül ağırlık, su emme kapasitesi, ısı iletkenliği ile ilgili metodlar uygulanmıştır. Betonun, kanşım hesabı ağırlık esasına göre yapılmıştır. Taze betonun işlenebilme kabiliyeti, çökme (Slump) deneyi ile tesbit edilmiştir. Sertleşmiş betonun yarmada çekme ve basınç mukavemetleri hidrolik presle, su emme kapasitesi ise ağırlık esasına göre yapılmıştır. Sonuç; yüksek fınn cürufu ve bu cüruf ile üretilen beton numunelerinin özellikleri belirlendi. Yüksek fınn cürufunun bütün özellikleri normal agregamn özellikleri ile uygunluk gösterdi. Yüksek fırın cürufu ile üretilen beton numunelerinin karakteristik özellikleri, normal betonun tüm özellikleri ile uygunluk gösterdi. Buna ilaveten, yarmada çekme ve basınç mukavemetleri, sırası ile; %2. 19-177, %2.8-101 arasında daha yüksek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY RESEARCH ON USABILITY OF SİVAS IRON - STEEL FACTORY'S BLAST FURNACE SLAG AS CONCRETE AGGREGATE In recent years, the use of solid wastes, especially the use of ones which can be obtained cheaply and polluting the environment is important. Because of this reason; this research is conducted to determine important properties of blast furnace slag obtained from Sivas Iron-Steel factory and to find out some properties of normal concrete prepared with this blast furnace slag, which was used instead of sand in various rates (0%, 25%, 50%, 75%) and in different dosages (250, 350, 450, 550 kg/m3). As a result of this study; If properties of blast furnace Slag of Sivas Iron-Steel factory and the concrete prepared with blast furnace slag, which is used instead of sand in various rates and different dosages are known, the slag will be able to be used in the production of concrete. Meanwhile, some physical and mechanical properties of concrete prepared whit this aggregate, such as indirect tensile strength, compression strength and absorbtion, will be made clear. Methods which are explained in detail in proper chapters shuch as sieve analysis, the amount of clay + silt, organic matter, unit weight, specific gravity, absorbtion capacity, heat transfer, fire resistance are used for the determination of the properties of blast furnace slag aggregate. Computation of concrete mixture is based on weight percentage. Workability of fresh concrete is determined by slump test. The tensile and compression strength of hardened concrete are found by using hydraulic press. Absorbtion is found by using weight basis. Result; the properties of the blast furnace slag and concrete samples prepared whit this slag were determined. All of the properties of the blast furnace slag were appropriate to the normal aggregate. Concerete samples prepared with the blast furnace slag were appropriate to the characteristics of the normal concrete. Besides, both the indircet tensile strength and the compression strength values were found respectively 2.19-177%, 2.8-101% more than the normal concrete strengths.