Sebastian Lee Op.31 etüt kitabının teknik ve biçimsel analizi
Technical and stylistic analsis of the Op.31 etude book by Sebastian Lee
- Tez No: 450233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM YILDIRIM ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Etüt, Etüt Analizi, Sebastian Lee Op.31, Viyolonsel, Viyolonsel Eğitimi, Etude, Analysis of Etude, Sebastian Lee Op. 31, Cello, Education of Cello
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma; Sebastian Lee, Op.31 metodunun 1,2,3,4,5 numaralı etütlerinin teknik ve biçimsel olarak incelendiği betimsel bir çalışmadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi modeli kullanılmıştır. Yapılan bu çalışma ile bu alanda çalışan bireylere analitik bakış açısı kazandırmak ve akılcı bir yaklaşımla çalışma süresini daha verimli hale getirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın bulgularında her etüdün ritmik figürleri, motif-cümleleri; etüt içindeki kullanım sayısı, oranı, bulunduğu ölçüler ve pozisyonlarının kullanım oran ve sayıları açısından tespit edilip tablolaştırılmıştır. Etütlerin armonik analizleri ve biçimsel yapısı bulgulara eklenmiştir. Analiz sonucunda 1. etüdün; sağ elde; bağlı çalma ( legato), 4 vuruş ölçü bağı, tel değiştirme, eşit baskı ve hız ile arpej çalma konularına, sol elde; parmak tutma, artikülasyon, pozisyon geçişi, arpej çalma konularına, 2. etüdün; sağ elde eşit hızda arşe kullanımı ve tel değiştirme, sol elde parmak tutma ve daha çok I ve I-IV pozisyon geçişleri konularında katkı sağladığı, 3. etüdün; sağ elde tel değiştirmelerde dirsek yüksekliğini tele göre ayarlayabilme, bağ sayılarına göre yay hızını adapte edilebilme, bağ içindeki pozisyon geçişlerinde yay hızını eşit tutabilme, sol elde; açık pozisyon da çalabilme, parmak tutma, süsleme ( çarpma), IV-VI. pozisyon geçişi konularına katkı sağladığı, 4. etüdün sağ elde bağlı staccato, eşit hızda yay kullanımı, farklı hızlarda değişen yaylar, sol elde; parmak tutma, pozisyon geçişi, arpej çalma ve süsleme konularına katkı sağladığı; 5. etüdün sağ elde tel değiştirme, arpej çalma, legato çalma, eşit hızda yay kullanımı, sol elde; arpej çalma, pozisyon geçişleri, V. pozisyon konularına katkı sağladığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This descriptive research is a technical and stylistic investigation of 1st, 2nd,3rd, 4th and 5th etudes in Sebastian Lee Op. 31 method. Content analysis model, which is a qualitative analysis method, was used in the research. We aimed to bring analytic point of view to workers of this area and increase the efficiency of working time with this research. In the results, rhythmic figures of every etude, pattern sentences, number of usage in the pattern, ratio, location of measurements and ratio and number of usage positions were determined and tables were formed. Harmonic analysis of etudes and formal structure were added to results. According to the results of the analysis the themes that are contributed were; in the first etude right hand: legato, 4 beat measurement bonding, string alteration, equal pressure and playing the arpeggio; left hand: positioning of finger, articulation, transfer of position, playing the arpeggio; in the second etude right hand: using fiddlestick in the equal speed and string alteration; left hand: positioning of finger and transfers in I and I-IV more oftenly; in the third etude right hand: adjusting elbow according to string in string alterations, adaptation of arrow speed according to numbers of bonding, maintaining the equal bow speed in the transfers of positions in bonding; left hand: playing in open position, positioning of finger, trill , transfering of IV-VI positions; in the fourth etude right hand: binded staccato, using bow in the equal speed, changing bow in different speeds, left hand: positioning of finger, transferring of position, playing the arpeggio and trill; in the fifth etude right hand: transferring of string, playing the arpeggio, playing the legato, using bow in the equal speed; left hand: playing the arpeggio, transferring of positions and fifth position.