Gama radyasyonunun bazı ilaçlarda oluşturduğu yapısal bozuklukların elektron paramanyetik rezonans ve simülasyon tekniği ile incelenmesi
Analysis of structural defects caused by gamma radiation on some medicines through electron paramagnetic resonance and simulation techniques
  1. Tez No: 450287
  2. Yazar: FIRAT AKBALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEMSETTİN OSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektron Paramanyetik Rezonans (EPR), İlaç, Dozimetre, Radyasyon, Mc Kelvey, Electron Paramagnetic Resonance (EPR), Medicine, Radiation, Dosimeter, Mc Kelvey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Tez çalışmamda gama radyasyonunun beş farklı ilaç tipinde oluşturduğu serbest radikallerin miktarlarının ve kararlılıklarının absorbe edilen radyasyona bağlı değişimleri incelenmiştir. İncelenen ilaç örnekleri oda sıcaklığında 1-25 kGy doz aralığında ışınlanmıştır. Işınlanmamış örneklerde Elektron Paramanyetik Rezonans .(EPR) sinyali gözlenmezken ışınlanan örneklerde ise ışınlama dozuna bağlı sinyaller gözlenmiştir. İlk olarak ilaç örneklerinin oda sıcaklığındaki mikrodalga güç saturasyonu incelenmiştir. Işınlanmış örneklerin doz-cevap eğrilerini tanımlayan çok sayıda matematiksel fonksiyonlar arasından bu eğrileri en iyi tanımlayan fonksiyonlar belirlenmiştir. EPR sinyalleri incelenerek absorbe edilen dozla sinyal şiddeti arasındaki uyumu belirleyen korelasyon katsayıları tespit edildi. 25 kGy dozda ışınlanmış ilaçların farklı sıcaklık aralıklarında ısıtma ve soğutma davranışlarına verdikleri tepkiler incelenip yorumlandı. Beş ay boyunca saklanan ışınlanmış örneklerin sinyal şiddetlerindeki değişim yüzdeleri hesaplandı. Tüm örneklerin EPR spektrumları Mc Kelvey simülasyon programı kullanılarak elde edildi. Örneklerin; paramanyetik merkezleri ve g değerleri hesaplandı.
Özet (Çeviri)
My thesis study comprises an investigation on changes in the amount and stability of the free radicals, produced by gamma irradiation of five different drug types, depending on the radiation absorbed. Drug samples used in the study were irradiated at dose levels between 1-25 kGy at room temperature. While no Electron Paramagnetic Resonance (EPR) signal was observed in non-irradiated samples, irradiation dose-dependent signals were observed in irradiated samples. Firstly, microwave saturation power of the drug samples at room temperature was examined. Among many functions that define the dose-response curves of the irradiated samples, the functions that define these curves the best were identified. EPR signals were examined and correlation coefficients that determine the consistency between the absorbed dose and signal intensity were identified. The reactions of the drugs, which were irradiated at a dose of 25 kGy, to ignition and infrigidation at various temperature ranges were evaluated and interpreted. Rates of change in the signal intensities of the samples kept for five months were calculated. EPR spectrums of all samples were obtained using Mc Kelvey simulation program. Paramagnetic centers and g values of the samples were calculated.