Organokadmiyum bileşiklerinin ketoksimlerle elektrofilik aminasyonu
Electrophilic amination of organocadmium compounds with ketoxime
  1. Tez No: 450354
  2. Yazar: ADEM KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR DAŞKAPAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrofilik aminasyon, organokadmiyum reaktifleri, aminler, ketoksimler
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışma kapsamında organilkadmiyum iyodürler ve diorganilkadmiyum bileşiklerinin ketoksimlerle elektrofilik aminasyonu için CuCN katalizli bir aminasyon yöntemi geliştirilmiştir. Arilkadmiyum iyodürler veya diarilkadmiyum reaktiflerinin CuCN katalizli aminasyonu ile aril aminlerin oda sıcaklığında kolayca iyi-yüksek verimlerle elde edilebileceği ve fonksiyonlu grup içeren primer aril amin sentezinde reaksiyon veriminin aminasyon reaktifinin yapısına şiddetle bağlı olduğu gözlenmiştir. Bazı aminasyon reaktifleri meta sübstitüe aril aminleri, bazıları ise para sübstitüe aril aminleri daha yüksek verimlerle vermiştir. Bir aminasyon reaktifinin ise sadece elektron çekici grup sübstitüe aril aminlerin sentezi için uygun bir aminasyon reaktifi olduğu gözlenmiştir. Organokadmiyumları içeren bütün reaksiyonlar standart şırınga / kannula yöntemleriyle argon atmosferi altında yürütülmüştür. Reaksiyon ürünü olarak aminler benzamid türevleri halinde reaksiyon karışımından ayrılıp saflaştırılmış ve doğruluğu erime noktaları, FT-IR ve NMR analizleri ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a CuCN catalyzed amination method was developed for electrophilic amination of organylcadmium iodides and diorganylcadmium compounds with ketoximes. It is observed that, aryl amines can be prepared at room temperature in good to high yields easily by CuCN catalyzed amination of arylcadmium iodides or diarylcadmium reagents and reaction yield was strongly dependent on the structure of amination agent in the synthesis of functional group bearing aryl amines. While some amination reagents gave meta substituted aryl amines in higher yields the other amination agents gave para substituted aryl amines in higher yields. It is observed that, one amination agent was suitable for synthesis of electron withdraving group substituted aryl amines only. All reactions including organocadmium reagents were performed with standard syringe / cannula techniques under dry argon atmosphere. Amines as reaction product were seperated from the reaction mixture as their benzamide derivatives and purified by crystallization from ethanol-water mixture. Their structures were corrected by their melting points, FT-IR and NMR analysis. Key Words : Electrophilic amination, organocadmium reagents, amines, ketoximes