Van Gölü'ne dökülen Güzelkonak (Arpit) Deresi'nin (Gevaş-Van) su kalite kriterleri üzerine bir araştırma
Van lake flowing a study on water quality criteria of Güzelkonak (Arpit) stream, in Gevaş-Van, Turkey
- Tez No: 450421
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Güzelkonak (Arpit) Deresi, Kirlilik, Su kalitesi, Van, Güzelkonak, (Arpit) stream, Pollutie, Van, Water quality criteria
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, Güzelkonak (Arpit) Deresi'nin su kalitesi değişimini incelemek amacıyla, beş örnekleme noktasında, Ocak 2013 ve Aralık 2013'te aylık olarak su sıcaklığı, pH, elektriksel iletkenlik, çözünmüş oksijen, oksijen doymuşluğu, tuzluluk, bulanıklık, renk, koku ve donma, kalsiyum, magnezyum, toplam sertlik, klorür, karbonat, bikarbonat, toplam alkalinite, nitrit, nitrat, amonyum, amonyak, sülfat, fosfor, potasyum, alüminyum, demir, mangan, bakır, çinko, krom, siyanür, florür parametreleri laboratuvar analizleri ile belirlenmiştir. Bu çalışmada ortalama su sıcaklığı 10.88 °C, çözünmüş oksijen 8.83 mg/L, oksijen doymuşluğu % 99.01, pH 8.54, elektriksel iletkenlik 350.1 μS/cm, tuzluluk ‰ 0.21, bulanıklık 3.50 NTU, klorür 61.9 mg/L, kalsiyum 98.3 mg/L, magnezyum 75.33 mg/L, toplam sertlik 555.5 mg/L CaCO3, karbonat 0.0 mg/L, bikarbonat 457.9 mg/L, toplam alkalinite 378.3 mg/L CaCO3, nitrat 8.54 mg/L, nitrat azotu 1.93 mg/L, nitrit 21.4 µg/L, nitrit azotu 6.5 µg/L, amonyum 0.07 mg/L, amonyak 0.07 mg/L, amonyak azotu 0.05 mg/L, ortofosfot 0.80 mg/L, fosfor 0.26 mg/L, sülfat 18.8 mg/L, potasyum 1.9 mg/L, bakır 0.0 µg/L, alüminyum 5.2 µg/L, toplam demir 0.03 mg/L, çinko 36.5 µg/L, krom 29.6 µg/L, mangan 0.8 mg/L, siyanür 5.7 µg/L, florür 0,21 mg/L olarak tespit edilmiştir. Güzelkonak Deresi genel olarak su kalite sınıfları dikkate alındığında içme, kullanma, balıkçılık ve sulama suyu açısından uygun kriterlere sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some water quality parameters were analyzed to investigate water quality changes in Güzelkonak (Arpit) Stream. The in situ measurements and laboratory analyses were made on water samples taken from five sampling points on the Güzelkonak (Arpit) Stream Bed monthly, January 2013 and December 2013. In the study, water temperature, pH, conductivity, dissolved oxygen (DO), oxygen saturation, salinity, turbidity, color, smell, and, freeze in situ measurements and observations, calcium, magnesium, total hardness, chloride, carbonate and bicarbonate, total alkalinity, nitrite, nitrate, ammonium, ammonia, sulfate, phosphor, potassium, aluminum, iron, manganese, copper, zinc, chromium, cyanide, fluorine, parameters were studied to determine by laboratory analysis. The average of the parameters examined in this study throughout the study, water temperature 10.88 °C, dissolved oxygen 8.83 mg/L, oxygen saturation, % 99.01, pH 8.54, conductivity 350.1 μS/cm, salinity %o 0.21, turbidity 3.50 NTU, chloride 61.9 mg/L, calcium 98.3 mg/L, magnesium 75.33 mg/L, total hardness 555.5 mg/L CaCO3, carbonate 0.0 mg/L, bicarbonate 457.9 mg/L, total alkalinity 378.3 mg/L, nitrate 8.54 mg/L, nitrate nitrogen 1.93 mg/L, nitrite 21.4 µg/L, nitrite nitrogen 6.5 µg/L, ammonium 0.07 mg/L, ammonia 0.07 mg/L, ammonia nitrogen 0.05 mg/L, orthophosphate 0.80 mg/L, phosphorus 0.26 mg/L, sulfate 18.8 mg/L, potassium 1.9 mg/L, copper 0.0 µg/L, aluminum 5.2 µg/L, total iron 0.03 mg/L, zinc 36.5 µg/L, chromium 29.6 µg/L, manganese 0.8 mg/L, cyanide 5.7 µg/L, fluorine 0.21 mg/L it has been identified. Generally, Güzelkonak stream is not polluted and it has suitable quality in respect to drinking and using by people, aquaculture and irrigation criteria.