On the stability, boundedness and convergence of solutions to certain ordinary differential equations of fourth order
Dördüncü mertebeden diferansiyel denklemlerde kararlılık, sınırlılık ve yakınsaklık
  1. Tez No: 450424
  2. Yazar: ADNAN AHMAD MAHMUD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Asimptotik davranış, Diferansiyel denklem, Dördüncü mertebe, Lyapunov fonksiyon, Kararlılık, Sınırlılık, Yakınsaklık, Asymptotic behavior, Boundedness, Convergence, Differential equation, fourth order, Lyapunov function, Stability
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, dördüncü mertebeden lineer olmayan belli formadaki diferansiyel denklemlerin çözümlerinin kararlılık, sınırlılık ve yakınsaklığı ile ilgili olarak literatürde yapılmış bulunan bazı çalışmaları araştırmacıların dikkatine sunmaktır. Bu tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tez konusu ile ilgili literatürde yapılan bazı çalışmalar özetle verildi, ikinci bölümde bu tezde kullanılacak materyal ve yöntem belirtildi. Üçüncü bölümde teze ait temel kavramlar, tanım ve teoremler sunuldu. Dördüncü bölümde dördüncü mertebeden lineer olmayan belli formadaki diferansiyel denklemlerin çözümlerinin karalılığı ve asimptotik davranışları ile ilgili olarak literatürde yer alan bazı çalışmalar ele alındı. Beşinci bölümde ise, dördüncü mertebeden lineer olmayan belli formadaki diferansiyel denklemlerin çözümlerinin sınırlılık davranışları ile ilgili olarak literatürde bulunan bazı çalışmalar sunuldu. Son olarak, altıncı bölümde ise, dördüncü mertebeden lineer olamayan belli formadaki diferansiyel denklemlerin çözümlerinin yakınsaklık davranışları ile ilgili olarak literatürde yer alan bazı çalışmalar verildi. Bu tez orijinal ve yeni sonuç içermemektedir. Bu tezdeki amacımız literatürde söz edilen konuları bir arada araştırmacıların dikkatine sunmaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to submit the scientific works done in the literature related to the stability, asymptotic behaviors, boundedness and convergences of solutions of the fourth order non-linear ordinary differential equations to the attention of the readers. This thesis consists of six chapters. In the first, we summarize the works done in the literature with respect to the subject of thesis, in the second chapter the materials and methods used in the thesis are given and in the third chapter the basic definitions and theorems which are related to the thesis are introduced. In the fourth chapter, we discuss the stability and asymptotic behaviors of solutions of certain nonlinear differential equations of fourth order, which exist in the literature. In the fifth chapter, we investigate the boundedness of solutions of certain nonlinear differential equations of fourth order in the literature. In the final chapter, chapter six, we study the convergence of solutions of certain nonlinear differential equations of fourth order, which are given in the literature. This thesis is a compilation and collection of works done on stability, asymptotic behaviors, boundedness and convergences of solutions of certain non-linear differential equations of third order in the literature. And it does not contain any original new result. Our aim is to unification and presents the mentioned topics in the literature to the researchers.