Escherichia coli'nin termal ölüm süresi (TÖS), D- ve z- değerlerinin ortama eklenen asetik asit ve tuz konsantrasyonuna bağlı olarak değişiminin belirlenmesi
Determination of the effect of acetic acid and NaCl content on the parameters of thermal dead time (TDT), d value, z-values of Escherichia coli
  1. Tez No: 450440
  2. Yazar: UĞUR KALAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET NAFİ ÇOKSÖYLER, DOÇ. DR. ELVAN OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: D-değeri, Escherichia coli, z-değeri, D-values, Escherichia coli, z-values
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada E. coli'nin 52-64 ºC pH'sı 4.5, 5.0, 5.5, 6.0 ve 7.0'a getirilmiş; %0, 1, 2, 3 ve 5 oranında NaCl eklenmiş Nutrient Broth (NB) ortamında 4 ve 3 log devre azalmayı temsil eden Termal Ölüm Süreleri (TÖS) ve z-değerleri belirlenmiştir. Çalışmada inaktivasyon ortamından alınan örneklerin sıvı besi yerinde üredi üremedi testleri yerine 104 hücreyi temsil eden 5µl'lik porsiyonları 3'er paralel halinde Nutrient Agar (NA) plakları üzerine ekim yapılmıştır. Tarafımızdan yapılan bu modifikasyon sonucunda klasik TÖS denemelerinde elde edilen üredi üremedi ikili sonuçlarına ilaveten çok az üredi (1-9 iğne başı koloni) gibi üçüncü bir sonuç ta çıkmaktadır. Yaptığımız çalışmada bu üçüncü değerler üzerinden çizilen TÖS eğrilerinin klasik olarak çizilen üredi/üremedi noktalarına göre çizilen TÖS eğrilerine nazaran verilerimizi istatistiki olarak daha iyi temsil ettiği görülmüştür. Bu bulgu tamamen bu çalışmada gözlenen orijinal bir gözlem olup daha detaylı çalışmalarla pekiştirilmelidir. Seçilen referans TÖS değeri (TÖS 58oC) üzerine tuzun ve pH'nın artırıcı etkisi görülmüştür. Tuzun z-değerleri üzerine etkisi artırıcı yönde olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, TDT and z-values of E. coli are determined at NB medium. The pH of NB test mediums are adjusted 4.5, 5.0, 5.5, 6.0 and 7.0 by acetic acid and NaCl is added to each pH level at the levels of 0 (not added), 1, 2, 3 and 5 %. Study is performed at 52-64 ºC interval. Two TÖS value is produced resembling 3 and 4 Log inactivation. I this study, samples taken during inactivation study, are applied to NA plates as drop plates. So that three results are obtained as growth, non-growth and a little growth (a few pinhead colonies at drop plate). TDT Curves, for 3 log level reduction and taken into account the third data (e few growth) are showed better statistical compliance then The Curve which resembling 4 log reduction and growth/no-growth points. This findings, in this study is completely original and must be proven by further studies. TDT values as selected reference TOS values are increase by salt contend and pH value. The z-values are also increased by sat content.