Koroner bypass cerrahisi olan hastalarda iskemik mitral yetmezliği olan ve iskemik mitral yetmezliği olmayan hastalarda prolidaz seviyesinin değerlendirilmesi
Evaluating plasma prolidase levels of patents with or without ischeamic mitral insufficiency who have underwent coronary bypass surgery
  1. Tez No: 450801
  2. Yazar: VEDAT AĞRIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cardiopulmonary bypass, Heart-lung machine, Prolidase, İschemic mitral insufficency, Cardiac surgery
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kalp cerrahisinde optimum cerrahi görüşün sağlanması ve güvenliğin sağlanması amacıyla kardiyopulmoner sistemin izolasyonu gerekli olabilir. Bu amaçla kalbin pompa ve akciğerlerin gaz alışverişi fonksiyonlarının geçici bir süre ile kalp akciğer makinası adı verilen cihaz yolu ile sağlanması işlemine kardiyopulmoner bypass (KPB) veya ekstrakorporeal dolaşım denir. Halen kullanılan KPB tekniğine bağlı olarak çeşitli organ ve sistemlerde farklı boyutlarda fonksiyon bozuklukları meydana gelmesine rağmen bu teknik günümüzde kardiyak patolojilerin cerrahi tamirine olanak sağlayan ve çoğu zaman alternatifi olmayan bir yöntemdir. Bu çalışmaya çeşitli nedenlerden dolayı kardiyopulmoner bypass tekniği kullanılan 45 hasta dahil edilmiştir. Bu hastalardan kardiyopulmoner bypass öncesi ve kardiyopulmoner bypass sonrası olmak üzere toplam 2 tüp kan alınarak bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu kanlardan ayrıştırılan serumlarda iskemik mitral yetmezliği (İMY) olan ve olmayan hastalarda prolidaz seviyelerinin değerlendirilmesi yapildı. Bu çalışmanın sonucunda iskemik mitral yetmezliği olan hasta grubu ile iskemik mitral yetmezliği olmayan hasta grubunda prolidaz seviyesinin değerlendirilmesinde her iki grupta da prolidaz değeri yükselmesine rağmen iki grup arasında istatiksel açıdan anlamlı bir fark görülmemiştir. Her iki grupta da prolidaz seviyesi istatiksel olarak anlamlı artış göstermiş ancak İMY'liklı grubun prolidaz seviyesi kontrol grubunun prolidaz seviyesinden daha yüksek olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It may be necessary to isolate cardiopulmonary system in order to ensure the security and to obtain optimum surgical view during the cardiac surgery. Providing heart's pump function and lungs' gas exchange function for a temporary period for this purpose is called cardiopulmonary bypass (cpb) or extracorporeal circulation. eventhough some side effects occur in some organs or systems due to the usage of the cpb techniques whıch is still being used, this technique is still a process with no alternative to obtain cardiac pathologies' surgical treatment. 45 patients were included to this study for whom cpb technique was used for any reason. A study group was by taking one tube blood before cpb and one after cpb,totally 2 tubes blood .Plasma prolidase levels were analyzed in the patients who had ischemic mitral insufficency or not, by using modified chinard method. The study shows that assessment of prolidase level in patients with mitral valve insufficency and in patients without mitral valve insufficency showed an increase the both groups , there was no statistically significant difference between these two groups. Prolidase level in the both groups increased statistically significantly however prolidase level in patients with ischemic mitral insufficency was higher than prolidase level in controls. As a result, İt is thought that prolidase levels are not effected by ischemic mitral insufficency patients who have undergone open heart surgery wıth cpb technıque.