Sağlıklı gözlerle preperimetrik glokomlu gözlerin makular ganglion hücre kompleks kalınlıklarının optik koherens tomografi ile ölçümünün karşılaştırılması
Comparison of the macular ganglion cell complex thickness measurement by optical coherence tomography between healthy and preperimetric glaucoma eyes
  1. Tez No: 450831
  2. Yazar: AHMET KÜRŞAD SAKALLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VUSLAT GÜRLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Preperimetrik glokom, optik koherens tomografi, ganglion hücre kompleksi, Preperimetric glaucoma, optical coherence tomography, ganglion cell complex
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı, preperimetrik glokomlu olgular ile normal olguları optik koherens tomografi (OKT) bulguları açısından karşılaştırarak, preperimetrik glokomlu olgularda ortaya çıkan retina sinir lifi tabakası (RSLT) ve makula kalınlık değişikliklerini araştırmaktır. amacıyla, toplam 75 hastanın 105 gözü çalışmaya alındı. Preperimetrik glokomlu 45 hastanın 56 gözü çalışma grubu, oküler patoloji bulunmayan 30 hastanın 49 gözü kontrol grubu olarak belirlendi. Tüm olguların dosyaları incelenerek OKT ile peripapiller alan; total, üst yarı alan, alt yarı alan, süperior, inferior, nazal ve temporal kadranlarda, 12 sektörde retina sinir lifi tabakası kalınlığı ölçümleri kaydedildi. Yine OKT ile santral makular kalınlık, süperior, inferior, nazal ve temporal kadranlarda parafoveal makular kalınlıklar, süperior, inferior, nazal ve temporal kadranlarda perifoveal makular kalınlıklar, süperior, inferior, nazal ve temporal kadranlarda parafoveal GHK kalınlıkları, süperior, inferior, nazal ve temporal kadranlarda perifoveal GHK kalınlıkları ölçümleri kaydedildi. Bu ölçümlerin ortalama değerleri iki grup arasında karşılaştırıldı. Gruplar arası farklılıkların değerlendirilmesinde sürekli değişkenler için normal dağılıma uygun olanlarda bağımsız gruplarda t testi, normal dağılıma uygun olmayanlarda Mann Whitney U testi kullanıldı. Tüm istatistikler için anlamlılık sınırı p0,05). Sonuç olarak; preperimetrik glokomlu olgularda OKT ile yapılacak makular ve peripapiller ölçümler özellikle şüpheli olgularda tanı koymada oldukça yardımcıdır. Bu sebeple glokom olgularında perimetre ile OKT sonuçlarının da değerlendirilmesi klinisyen için oldukça değerli sonuçlar verecektir. Bulgularımız değerlendirildiğinde; OKT ile makular kalınlıkların yanı sıra peripapiller RSLT ölçümünün de incelenmesi glokom tanısı için önemlidir. OKT glokomun bilinen yapısal hasarını göstermede objektif ve kantitatif veriler sağlar. Özellikle, perimetrik bulgusu olmayan ve bu sebeple tanıda şüphede kalınan olgularda makular ve peripapiller OKT incelemesinin birlikte yapılması erken tanı için gereklidir.
Özet (Çeviri)
105 eyes of 75 patients were included in the study to compare the retinal nerve fiber layer thickness, ganglion cell complex thickness, macular and perimacular retinal thickness measured by OCT in normal eyes and preperimetric glaucoma eyes. 56 eyes of 45 patients with preperimetric glaucoma identified as the study group and 49 eyes of 30 patients without ocular pathology were identified as the control group. All cases files are analyzed and retinal nerve fiber layer thickness measured and saved at total, upper half area, lower half area, superior, inferior, nasal, temporal and 12 quadrants of peripapillary area by OKT. Central macular thickness, Parafoveal macular thicknesses in superior, inferior, nasal and temporal quadrants; Perifoveal macular thicknesses in superior, inferior, nasal and temporal quadrants; parafoveal ganglion cell complex thicknesses in superior, inferior, nasal and temporal quadrants; perifoveal ganglion cell complex thicknesses in superior, inferior, nasal and temporal quadrants measurements by OKT are also saved. All measurements are compared between two groups. Measurements of total macula upper and lower half area, perifoveal ganglion cell complex upper nasal, upper temporal, lower nasal, lower temporal quadrants, peripapillary RLS total, upper half area, lower half area, upper quarter, lower quarter, nasal quarter, temporal quarter and hour 1,2,3,7,8,9 quadrants were significantly thinner in the study group than the control group. (respectively p=0,008, p=0,001, p=0,008, p=0,004, p=0,000, p=0,001, p=0,000, p=0,001, p=0,002, p=0,011, p=0,002, p=0,032, p=0,001, p=0,000, p=0,000, p=0,000, p=0,000, p=0,000, p=0,000). There were no significant differences between the two groups in other measures. (p>0,05). As a result; Macular and peripapillary measurements by OKT in preperimetric glaucoma cases especially are very helpful in diagnosing suspicious cases. Therefore, evaluation of OCT results with perimetry in glaucoma cases will give very valuable results for the clinician.