Unilateral idiopatik epiretinal membran olgularında retina mikrovaskülaritesinin retina patolojisi olmayan gözlerle karşılaştırılması
Comparison of retinal microvascularity in unilateral idiopathic epiretinal membrane cases with eyes without retinal pathology
- Tez No: 822918
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KOLA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: İdiopatik unilateral epiretinal membran, Optik koherans tomografi anjiografi, mikrovasküler dolaşım, Idiopathic Unilateral Epiretinal Membrane, Optical Coherence Tomography Angiography, microvascular circulation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Unilateral İdiopatik Epiretinal Membran Olgularında Retina Mikrovaskülaritesinin Retina Patolojisi Olmayan Gözlerle Karşılaştırılması Amaç: Unilateral İdiopatik Epiretinal Membran (iERM) olgularında maküla mikrovaskülaritesini OCT-A aracılığıyla ERM'li gözde, fellow gözde ve yaş uyumlu kontrol grubunda karşılaştırmalı olarak değerlendirerek ERM'nin maküla mikrovasküler dolaşımına olan etkilerini analiz etmek ve klinik bulgular ortaya çıkmadan önce vasküler yapıda değişiklik olup olmadığını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Karadeniz Teknik Üniversitesi Göz Polikliniği'ne Şubat 2023-Mayıs 2023 tarihleri arasında başvurup Unilateral İdiopatik Epiretinal Membran tanısı konulan, diğer gözde herhangi bir retinokoroidal hastalık bulunmayan hastalar dahil edildi. Retinokoroidal hastalık saptanmayan yaş aralığı uyumlu hastalar ise çalışmanın kontrol grubuna dahil edildi. Tek taraflı idiopatik ERM'li 23 hastanın 46 gözü çalışmaya alındı. Kontrol grubuna dahil edilen 23 hastanın sağ gözü çalışma için seçildi. Tüm hastaların Solix OCT/OCT-A (Optovue Inc, Freemont, CA, USA) cihazında radyal tarama makula SD -OCT ve 6*6 mm'lik OCT- Anjiografi görüntüleri alındı. ETDRS ızgara modeline uyan makula alanlarında Yüzeyel kapiller pleksus(YKP) ve derin kapiller pleksus(DKP) damar yoğunlukları, FAZ alanı, santral fovea kalınlığı(SFK) ,subfoveal koroid kalınlığı(SFKK) ve bu parametrelerin görme keskinliği ile ilişkisi istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: Vaka grubunda hem ERM'li göz hem de fellow göz foveal YKP ve DKP vasküler yoğunluğu kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla; p=0,000, p=0,023, p=0,000, p=0,020). Kontrol grubu ve ERM'li göz parafovea YKP vasküler yoğunluğu anlamlı farklılık göstermemiştir (p=0,149).ERM'li göz grubunda parafovea superioryarı YKP vasküler yoğunluğu kontrol grubundan anlamlı yüksek bulunmuştur (p=0,035). ERM'li gözde ve fellow gözde parafoveal temporal YKP vasküler yoğunluğu kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulunmuştur (p=0,024, p=0,014). Parafoveal alanlarda ise DKP gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. ERM'li gözde FAZ alanı kontrol grubuna göre anlamlı küçük bulundu (p=0,000). ERM'li gözde SFK kontrol grubundan anlamlı olarak yüksekti (p=0,000). Hem ERM'li göz hem de fellow gözde SFKK değeri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü (p=0,009, p=0,003). Sonuç: Epiretinal membranın özellikle fovea bölgesinde YKP ve DKP'de mikrovasküler yapıda değişikliklere yol açtığı ve bu değişikliklerin bir kısmının sağlıklı diğer gözde de ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bu durum ERM etiyolojisinde sıklıkla suçlanan posterior vitre dekolmanı (PVD) henüz meydana gelmeden önce retinada intrinsik defektler olabileceğini göstermektedir. ERM'li göz ve fellow gözde subfoveal koroid kalınlığının kontrol grubuna göre anlamlı ince saptanması patogenezde koroidin rolünü düşündürmektedir. Bu alanda tutarlı sonuçlara ulaşmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Retinal Microvascularity in Unilateral Idiopathic Epiretinal Membrane Cases with Eyes Without Retinal Pathology Purpose: The aim of this study was to analyze the effects of ERM on macular microvascular circulation in Unilateral Idiopathic Epiretinal Membrane(iERM) cases by comparing the macular microvascularity with OCT-A in the eye with ERM, the fellow eye and the age-matched control group, and to analyze whether there are changes in the vascular structure before clinical findings appear is to evaluate. Materials and Methods: Patients who applied to Karadeniz Technical University ophthalmology department between Ferbruary 2023 and May 2023 and were diagnosed with Unilateral Idıopathic Epiretinal Membrane and without any retinochoroidal disease in the fellow eye were included.Age-matched patients without retinochoroidal disease were included as control group in the study.Forty-six eyes of 23 patients with unilateral idiopathic ERM were included in the study.The right eyes of 23 patients included in the control group were selected for the study.Radial scanning macula SD-OCT and 6*6 mm OCT-Angiography images were obtained on the Solix OCT/OCT-A (Optovue Inc.Freemont ,CA,USA) device of all patients.Superficial capillary plexus (SCP) and deep capillary plexus (DCP) vessel densities in macular areas conforming to the ETDRS grid pattern, FAZ area, central foveal thickness(CFT), subfoveal choroidal thickness (SFCT) and the relationship of these parameters with visual acuity were statistically evaluaeted. Results: In the case group, both the eye with ERM and the fellow eye, foveal SCP and DCP vascular density were significantly higher than the control group (respectively; p=0,000, p=0,023, p=0,000, p=0,020). Parafovea SCP vascular density in the control group and eyes with ERM did not differ significiantly(p=0,149).In the eye group with ERM, parafovea superiorhemi SCP vascular density was found to be significiantly higher than control group(p=0,035).Parafoveal temporal SCP vascular density was found to be significiantly higher in the ERM eye and in the fellow eye compared to the control group(p=0,024, p=0,014).In parafoveal areas, DCP did not differ significiantly between the groups.The FAZ area in the eye with ERM was found to be significiantly smaller than the control group(p=0,000).CFT in the eye with ERM was significiantly higher than the control group(p=0,000).Both the ERM eye and the fellow eye had significiantly lower SFCT values compared to the control groups (p=0,009, p=0,003). Conclusion: It has been determined that the epiretinal membrane causes changes in the microvascular structure in SCP and DCP, especially in the fovea, and some of these changes also accur in the fellow eye. This indicates that there may be intrinsic pathologies in the retina before posterior vitreous detachment (PVD), which is often blamed in the etiology of ERM, occurs. The significiantly thinner subfoveal choroidal thickness in the eye with ERM and in the other healthy eye compared to the control group suggests the role of the choroid in the pathogenesis.More studies are needed to reach consistent results in this area.