Seramik fabrikası atık suyunun filtre yardımcısı maddesi ile süzülmesi
  1. Tez No: 45101
  2. Yazar: ÇAĞLAYAN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAKİR POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Filtrasyon, filtre yardımcı maddesi, süzme ortamı, atik su
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, Bozüyük Toprak Seramik Fabrikası atık suyu laboratuvar çapında kurulan sabit basınç filtrasyonu deney düzeneğinde süzülmüştür. Atık suyun filtrasyon hızını arttırmak için filtre yardımcı maddesi (diatomit) kullanılmış ve bu yöntem, üç değişik uygulama şekliyle araştırılmıştır. Bunlar, süzme ortamının filtre yardımcı maddesi ile kaplanması, filtre yardımcı maddesinin doğrudan atık suya karıştırılması ve yeni bir uygulama şekli olarak da bu iki yöntemin birleştirilerek uygulanmasıdır. Deney sonuçlan filtre yardımcı maddesinin filtrasyon hızını arttırdığını göstermektedir. Aynı miktar filtre yardımcı madde kullanımı ile en yüksek filtrasyon hızı ise yeni uygulama şekli olan ön kaplama ve dozajlamanın birleştirildiği teknikte sağlanmıştır. Ayrıca, filtrasyon işleminde süzme ortamı seçimini, yeni filtrasyon teorisinde öngörüldüğü gibi, süzüntü hızım ve filtre edilebilirliği belirlemede etkili olduğu deneysel olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the waste-water of Bozüyük Toprak Ceramic Factory was filtered at experimental level through constant pressure filtration, which has been set up at laboratory conditions. In order to increase the filtration rate diatomite is used as filter-aid material and this method is searched for its three different forms. They are precoating of filter medium with filter-aid material, the addition of filter-aid material directly to the waste water and new method, the combination of these two methods. The results of the experiment showed that the usage of filter-aid material increase the filtration rate. However, the highest filtration rate is obtained by using the new method wmich is the combination of the precoating of filter medium with filter-aid material and the addition of filter-aid material directly to the waste water. Moreover, as suggested in multiphase filtration theory, the importance of the medium selection of filtrability and the filtration rate is demonstrated experimentally. Key words; filtration, filter-aid material, filter medium, waste-water.