Otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciye tablet bilgisayar ile sunulan video modelle öğretimin sosyal becerilerin kazandırılmasındaki etkililiği
The effectiveness of the video modeling presented with tablet computer on teaching social skills to student with autism spectrum disorders
  1. Tez No: 451145
  2. Yazar: IŞIL TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF SAZAK PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Video modelle öğretim, tablet bilgisayar, Otizm Spektrum Bozukluğu, sosyal beceri öğretimi, bilimsel dayanaklı uygulamalar, Video modeling, tablet computer, Autism Spectrum Disorder, social skills intervention, evidence based practice
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araĢtırmada Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bir öğrenciye tablet bilgisayar ile sunulan video modelle öğretimin kendini tanıtma, eĢyalarını baĢkalarıyla paylaĢma ve devam eden etkinliğe katılma sosyal becerilerinin kazandırılmasındaki etkililiği incelenmiĢtir. Ayrıca tablet bilgisayar ile sunulan video modelle öğretimin öğretim sona erdikten dört ve beĢ gün sonraki kalıcılık etkisi ile farklı bir kiĢi ile farklı video kullanımı genelleme etkisi araĢtırılmıĢtır. ÇalıĢmada öğrencinin annesinden uygulamaya iliĢkin görüĢleri alınarak sosyal geçerlik verileri elde edilmiĢtir. AraĢtırma tek denekli araĢtırma modellerinden yoklama evreli beceriler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıĢtır. AraĢtırmanın bağımlı değiĢkeni, hedef öğrencinin sosyal becerilerden kendini tanıtma, eĢyalarını baĢkalarıyla paylaĢma ve devam eden etkinliğe katılma becerilerini öğrenme düzeyleridir. Bağımsız değiĢken ise tablet bilgisayar ile sunulan video modelle öğretim uygulamasıdır. Tablet bilgisayar ile sunulan video modelle öğretim uygulaması için toplam on iki farklı video çekilmiĢtir. Öğretim oturumlarında her bir sosyal beceri için üç farklı senaryoya sahip video, genelleme oturumları için ise her bir beceri için bir farklı video hazırlanmıĢtır. AraĢtırmanın katılımcısı, OSB tanısı almıĢ, ilkokul birinci sınıfta kaynaĢtırma eğitimine devam eden 7 yaĢındaki bir erkek öğrencidir. AraĢtırma bulguları OSB olan öğrenciye sosyal becerilerin kazandırılmasında, tablet bilgisayar ile sunulan video modelle öğretimin etkili olduğunu, öğrencinin hedeflenen sosyal becerilerin kalıcılığını öğretim tamamlandıktan dört ve beĢ gün sonra da koruyabildiğini ve farklı kiĢi ile farklı videoların kullanımına genelleyebildiğini göstermiĢtir. ÇalıĢmada ayrıca araĢtırmanın sonunda öğrencinin annesinin tablet bilgisayar ile sunulan video modelle öğretimine iliĢkin görüĢlerinin olumlu olduğu bulunmuĢtur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of teaching the video modeling presented with tablet computer for a student with autism spectrum disorder (ASD) to introduce themselves, to share their products with others and to participate in ongoing activity and to acquire social skills was investigated. In addition, in this study also examined the effects of maintaining of the skills after the end of the intervention sessions and the generalization of the skills on different person and using different videos. In this research, it was obtained social validity about mother‟s view with about the intervention. One of the single subject research designs, a multiple probe design across skills was used in this study. The dependent variable of the research is the level of the target student's ability to introduce himself / herself from social skills, to share his / her products with others and to participate in ongoing activities. The independent variable is teaching with the video modeling presented with the tablet computer. A total of twelve different videos were taken for teaching practice with the video modeling presented with the tablet computer. In the intervention sessions, a video with three different scenarios for each social skill and a different video for each skill are prepared for generalization sessions. The participant of the study is a 7 year old male student who has been diagnosed with ASD and who is continuing the inclusion primary education. The findings of the study was showed teaching social skills for the students with ASD with the video modeling presented with tablet computer is effective. And it was also founded that the student can maintain target social skills four and five days after the end of intervention sessions and can generalize them to different people using different videos. At the end of the study, the findings also showed that the mother of the students has positive views.