Böbrek taşı olgularında uygulanan standart ve tam tüpsüz perkütan nefrolitotomi yöntemlerinin karşılaştırılması
The comparison of standard and totally tubeless percutaneus nephrolithotomy procedures
  1. Tez No: 451221
  2. Yazar: İSMAİL NALBANT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek taşları, Perkütan Nefrolitotomi, Tam tüpsüz perkütan nefrolitotomi, Kidney stones, Percutaneus nephrolithotomy, Totally tubeless percutaneus nephrolithotomy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada perkütan nefrolitotomi uygulanan böbrek taşlı olgularda tam tüpsüz ve standart yöntemlerin birçok parametrede karşılaştırılması amaçlanmıştır. Haziran 2009 – Ocak 2010 tarihleri arasında Yıldırım Beyazıt Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 4. Üroloji Kliniği'nde toplam 63 hastaya perkütan nefrolitotomi operasyonu uygulandı. Hastaların verileri retrospektif olarak analiz edildi. Tam tüpsüz olarak sonlandırılan olgular Grup 1'e, tüplü (reentry kateter veya foley sonda) olarak sonlandırılan olgular ise Grup 2'ye dahil edildi. Hasta sayıları Grup 1'de 24, Grup 2 de ise 39 idi. Taş alanı ortalamaları Grup 1 ve 2' de sırası ile 226.25 ± 89.4 ve 324.10 ± 169.5 idi. Grup 1 ve 2'de ortalama skopi süreleri sırası ile 5.86 ± 2.7 dk ve 3.00 ± 1.4 dk olarak, operasyon süresi 68.8 ± 27.9 dk ve 98.9 ± 28.7 dk olarak, ortalama hematokrit azalması ise yine sırası ile 2.6 ±1.6 ve 3.74 ± 1.9 olarak saptandı ve bu parametrelerdeki gruplar arası farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmasına rağmen bu durum Grup 2'deki taş yükünün fazlalığına bağlandı. Grup 1 ve 2'deki hastaların ortalama hospitalizasyon süreleri sırası ile 1.6±1.1 ve 3.5 ± 1.5 gün olarak saptandı. Birinci saat yüzeyel ağrı skoru ortalaması Grup1 ve Grup 2'de sırası ile 5.8 ± 1.6 ve 6.7 ± 1.2 olarak altıncı saat ortalamaları ise yine sırası ile 3.87 ± 1.22 ve 4.84 ± 1.3 olarak saptandı. İlk 6 saatlik analjezi doz sayısı ortalaması Grup 1 de 1.00 ± 0.7, Grup 2'de ise 1.53 ± 0.6 olarak saptandı ve bu 3 parametredeki gruplar arası farklar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Tam tüpsüz perkütan nefrolitotomi yönteminin postoperatif hasta konforu ve kısa hospitalizasyon süresi bakımından kontrendikasyon olmadığı sürece standart perkütan nefrolitotomiye bir tercih sebebi olabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
In the current study, it was aimed to compare totally tubeless and standard percutaneus nephrolithotomy procedures on many parameters. Percutaneus nephrolithotomy was performed on 63 patients at Dışkapı YB Teaching and Research Hospital between June 2009 and January 2010. The data on those patients was evaluated retrospectively. Totally tubeless cases were enrolled to Group 1, and Group 2 was consisted of non-tubeless cases(re-entry or foley catheter). Group 1 was conisited of 24 cases and group 2 was consisted of 39 patients. Paper tracing values for the kidney stones were 226.25 ± 89.4 and 324.10 ± 169.5 respectively. Mean duration of scopy was 5.86 ± 2.7 min and 3.00 ± 1.4 min, mean operation time was 68.8 ± 27.9 min and 98.9 ± 28.7 min and mean decrease in haematocrit was 2.6 ± 1.6 and 3.74 ± 1.9 respectively. All these comparisons were statistically significant. The difference was considered to be because of the stone load in the second group. Duration of hospitalization was 1.6 ± 1.1 and 3.5 ± 1.5 for Groups 1 and 2 respectively. Mean superficial pain score was 5.8 ± 1.6 and 6.7 ± 1.2 respectively for both groups after 1 hour. At 6 hours, the scores changed to 3.87 ± 1.22 and 4.84 ±1.3 respectively. The analgesic dose was 1.00 ± 0.7 and 1.53 ± 0.6 for the groups respectively at 6 hours. All the statistical differences were significant for these three parameters. We belive that, because of its post operative patient comfort and less duration of hospitalization, totally tubeless should be considered as an alternative to standard percutaneus nephrolithotomy.