Trakt anestezisi uygulanan perkütan nefrolitotomi olgularında postoperatif analjezi gereksinimi ve komplikasyonların hemşire tarafından değerlendirilmesi
Evaluation of postoperative complications, analgesia requirements of patients from the nurse?s view of the point in percutaneous nephrolithotomy patients with and wihtout tract anesthesia
- Tez No: 204200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE TÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Üroloji, Nursing, Urology
- Anahtar Kelimeler: Analjezi kullanımı, böbrek tası, görsel agrı skalası, Perkütan nefrolitotomi, postoperatif agrı, postoperatif komlikasyonlar, Analgesic use, Percutaneous nephrolithotomy, postoperative pain, postoperative complications, renal calculi, Visual analog scale
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalısmada, Perkütan Nefrolitotomi sonrası trakt anestezisi uygulanan veuygulanmayan olgularda, postoperatif analjezi gereksinimi ve komplikasyonlarınhemsire tarafından degerlendirilmesi amaçlanmıstır.Arastırma, 01 Subat 2007-01 Subat 2008 tarihleri arasında Afyon KocatepeÜniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Arastırma Hastanesi ÜrolojiKliniginde Perkütan Nefrolitotomi uygulanan toplam 46 hasta üzerindeuygulanmıstır. Hastalar 23 kisilik 2 gruba ayrılmıstır. Gruplardan birine operasyonsonrası dilatasyon traktına lokal anestezi uygulanmıstır. Diger grubun dilatasyontraktına ise lokal anestezi uygulanmamıstır. Veri toplama aracı olarak, arastırmacıtarafından hazırlanan soru kagıdı ve hastaların agrılarının ölçümünde görsel agrıskalası kullanılmıstır. Veriler arastırmacı tarafından hastalarla yüzyüze görüsülerektoplanmıstır. Elde edilen verilerin degerlendirilmesinde yüzde, ki kare, student t testive Kruskal Wallis testi kullanılmıstır. Yanılma düzeyi a =0,05 olarak belirlenmistir.Arastırmadan elde edilen verilerin sonuçları degerlendirildiginde; traktanestezisi uygulanan hastalarla uygulanmayan hastaların agrı degerleri arasındaanlamlı bir farklılık olmadıgı gözlenmistir.Trakt anestezisi uygulanan gruptaki hastaların ilk analjezik ihtiyaç süresiuygulanmayan grupla karsılastırıldıgında, anestezi uygulanan grubun ortalamasüresinin daha uzun oldugu saptanmıstır.Hastaların tüm hastanede kaldıgı süre boyunca tüketilen toplam analjezikdozları trakt anestezisi uygulanan ve uygulanmayanlara göre ortalama degerleribenzer bulunmustur. Gruplarda gözlenen komplikasyon oranları ile uygulanananestezi açısından anlamlı bir farklılık yoktur.Sonuç olarak, perkütan nefrolitotomi sonrası dilatasyon traktına uygulanananestezi etkisinin analjezi gereksinimi ve komplikasyonları etkilemedigigörülmüstür.
Özet (Çeviri)
The aim of the present prospective study is to investigate the postoperativeperiod and analgesic requirements of patients undergoing PercutaneousNephrolithotomy with and without tract anesthesia.The study was performed on a total of 46 patients treated with PercutaneousNephrolithotomy in the Urology Clinic of Ahmet Necdet Sezer Training andResearch Hospital, Afyon Kocatepe Universty, between 01 February 2007 and 01February 2008. The patients were divided into two groups, each consisting of 23patients. One group was given postoperative local anesthesia a long the dilatationtract, while the other was not given the same analgesic. A resercher?s questionnaireand a visual analog scale was used to measure the pain level experienced by thepatients. All data were collected through face-to-face patient interviews made bythe researcher. Percentage, chi-square, student t and Kruskall Wallis tests were usedto analyze the collected data. Error level was ascertained to be at least a =0.05.The results of the study indicated that there was no significant differencebetween the pain levels of the patients with and without tract anesthesia.It was observed that the average time to first analgesic need of the group withtract anesthesia was longer than that of the group without anesthesia.The average total dosage of analgesics consumed during the wholehospitalization period of all the patients was similar in cases where tract anesthesiawas with or without. There was no significant difference with regard to thecomplication rates observed in the two groups and the type of anesthesiaadministered.n conclusion, anesthesia administered a long the dilatation tract followingPercutaneous Nephrolithotomy do not have an impact on the analgesic need andcomlications.