Fen eğitiminde probleme dayalı öğrenme yaklaşımı ve jigsaw 1 tekniğinin öğrencilerin bloom taksonomisi bilişsel alanın her bir basamağındaki akademik başarısına ve bilgi kalıcılığına etkisi
The effect of problem based learning and jigsaw I technic in science teaching on students' academic achievement and knowledge permanence in steps of bloom taxonomy cognitive domain
- Tez No: 451230
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE SEVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, PDÖ yaklaşımı, Jigsaw I tekniği, Bloom Taksonomisi, Bilişsel alan alt ve üst düzey basamaklarda akademik başarı, Science teaching, PBL approach, Jigsaw I Technic, Practice, Bloom Taxonomy, Academic achievement of Cognitive Domain in sub-level high-level steps
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmanın amacı; ortaokul 6. sınıf Fen Bilimleri dersi“Maddenin Tanecikli Yapısı”ünitesinde Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) Yaklaşımı, Jigsaw I tekniği ve 2013 MEB tarafından önerilen öğretim programının öğrencilerin Bloom Taksonomisi Bilişsel Alanın bütün basamaklarında akademik başarılarına ve bilgi kalıcılığına etkilerini tespit etmektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, uygun örnekleme yöntemi ile seçilen Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinin bir il merkezindeki ortaokulun üç farklı 6. sınıf şubesinde öğrenim gören toplam 82 öğrenci oluşturmaktadır. Seçilen şubeler, tesadüfî örnekleme yöntemiyle belirlenerek uygulama 1 grubunda PDÖ yaklaşımını, uygulama 2 grubunda Jigsaw I tekniğini, karşılaştırma grubunda ise 2013 MEB tarafından önerilen öğretim programını yansıtan bir uygulama yapılmıştır. Uygulama, her üç grupta da toplam 5 hafta devam etmiştir. Veriler; Akademik Başarı Testi (ABT), PDÖ ortamı ölçeği, jigsaw görüş ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşmeler ile elde edilmiştir. Yapılan uygulamaların sonunda amaçsal örnekleme yöntemi ile belirlenen PDÖG ve JG'dan toplam 16 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin analizinde ortalama, frekans ve Mixed Between – Within Subjects Analysis of Variance (Karışık Varyans Analizi) kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanan nitel veriler ise temalar ve alt temalar oluşturularak analiz edilmiştir. Yapılan analizler ışığında; her üç grupta da akademik başarının arttığı, bilginin kalıcılığının ise analiz basamağı hariç diğer tüm basamaklarda sağlandığı; JG ile KG arasında Bloom Taksonomisi Bilişsel Alan bilgi ve kavrama basamaklarında bir farklılığın olmadığı ancak uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme basamaklarında JG'nun daha başarılı olduğu; PDÖG ile KG arasında Bloom Taksonomisi Bilişsel Alan kavrama basamağında bir farklılığın olmadığı ancak bilgi, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme basamaklarında PDÖG'nin daha başarılı olduğu; PDÖG ile JG arasında Bloom Taksonomisi Bilişsel Alan bilgi, kavrama, uygulama ve değerlendirme basamaklarında bir farklılığın olmadığı ancak analiz ve sentez basamaklarında PDÖG'nin daha başarılı olduğu; PDÖG, JG ve KG arasında ABT'nin Bilişsel Alan kavrama basamağında bir farklılığın olmadığı ancak bilgi, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme basamaklarında en başarılı olan PDÖG, daha sonra JG, en başarısız olan ise KG olduğu sonucuna ulaşılmıştır. PDÖG ve JG öğrencileri ile yapılan görüşmelerde öğrenciler dersin daha eğlenceli hale geldiğini; derse karşı ilgilerinin ve akademik başarılarının arttığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of Problem Based Learning (PBL) Approach, Jigsaw I Technic and govermental curriculum of the year 2013 on academic achievement of and knowledge permanence of 6th graders in the subject of“Granular Structure of of Material”in Science lesson. Semi-experimental pattern, one of the quantitative survey method was used in the research. The sample of research was decided through sequantial quantitaive and quality technic and it is made up of 82 6th graders from a city centre school chosen with the help of a suitable sample method. The classes named randomly as practice 1 (PBLG), practice 2 (JG) and checking group (CG). In the group practice 1 PBL approach, in the group practice 2 Jigsaw 1 technic and in checking group an approach that is suitable for curriculum of the year 2013 was used. The application of the thesis took five weeks to fullfil. The input data was gathered by academic achievement test (AAT), PBL setting scale, Jigsaw View scale and semi-structured interviews. At the end of the study 16 students from PBLG and JG was semi-interviewed. In the analysis of quantitative data of the research, average, frequency and Mixed Between- within Subjects Analysis of Variance was used. As for Quality input data gathered by semi-structure interview was analysed with the help of forming themes and sub-themes. As a result according to the analysis, it is seen that in each group academic achievement increased and permanency of knowledge achieved in all steps except for analysis step. There was no difference detected between CG and JG in terms of knowledge and comprehension steps. However, JG was more successful in steps of practice, analysis, synthesis and assessment. It is alsso seen that there was no difference in comprehension step of BLoom Taxonomy Cognitive Domain but PBLG was more successful in knowledge, practise, analysis, synthesis and assessment. Furthermore, there was no difference seen between PBLG and JG in the steps knowledge, comprehension, practice and assessment but PBLG was more successful in analysis and synthesis step. Finally, in between PBLG, JG, CG there was no difference seen in comprehension step but in knowledge, practice, analysis, synthesis and assessment steps PBLG was the most successful of all. And the least successful was CG. As for this the students of the PBLG and JG stated that lesson had became funnier and their concern for learning had increased after the study.