Geri Dön

Rektum kanserinin preoperatif evrelemesinde MR kolonografi (transrektal ultrasonografi ve histopatolojik korelasyon)

MR colonography in the preoperative staging of rectum cancer (transrectal ultrasonography and histopathological correlation)

  1. Tez No: 451236
  2. Yazar: HÜLYA DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER BAŞAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 56

Özet

Rektum kanserlerinde beş yıllık sağ kalım oranı, tümörün evresiyle ters orantılı olup preoperatif doğru evreleme ile uygun tedavi seçeneği belirlenen hastalarda giderek artmaya başlamıştır. Bu çalışmada yeni bir yöntem olan MR Kolonografinin rektal kanserlerin preoperatif evrelemesinde TRUS ve histopatolojik sonuçlarla korelasyonu değerlendirilmiştir. Biyopsi ile rektum kanseri tanısı alan 16 olgu (6 kadın ve 10 erkek) çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaşları 23 ila 80 arasında olup ortalama yaş 56 civarındaydı. Tüm hastalara preoperatif evreleme için TRUS ve MR kolonografi tetkikleri yapılmış olup sonuçlar patoloji ile karşılaştırılmıştır. MR Kolonografi için henüz kesin bir protokol belirlenememiş olup biz barsak temizliği sonrası rektal yolla yaklaşık 2000cc serum fizyolojik ve 10 mmol Gd-DTPA uyguladık. Daha sonra optimal kolon distansiyonu ve minimal perilstaltizm için 20 mg skopolamin(buscopan) injeksiyonu yapıldı. Hastalar prone pozisyonda iken 1,5 T MR cihazı ile body koil kullanılarak koronal ve aksiyal planda breathold T1 ağırlıklı gradient eko sekansı kullanılarak imajlar elde edildi. Transrektal Ultrasonografi; Sims pozisyonunda rektal temizlik yapılan hastalarda B-K Falcon 2101 ultrason cihazı ve Tip 1850 probla tek bir kişi tarafından değerlendirildi. Her iki tetkik ve patolojik olarak hiç bir hastada mukoza ve submukoza tutulumu (T1) saptanmadı. MR kolonografi ile 3 hastada muskularis propria tümör tarafından invaze olarak değerlendirilmiş olup 9 hastada seroza ve perirektal yağlı doku invazyonu saptandı. 4 hastada komşu organ ya da yapılarda tutulum saptandı. MR kolonografi ile 9 hasta T3 olarak değerlendirilmiş olup 3'ünün patolojik olarak T2 olduğu tespit edildi. 13 hastanın preoperatif evrelemesi patoloji sonuçlarıyla aynı bulundu. TRUS ile 8 hasta T3 denilmiş olup 2'sinin patolojik olarak T2 olduğu ortaya çıkmıştır. TRUS ile değerlendirilen 14 hasta patolojiyle aynı sonuçları vermiştir. Sonuç olarak, TRUS'da T evreleme MR kolonografiden daha üstün olmakla birlikte, N ve M evreleme için ek yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Rektum kanserinin preoperatif evrelemesinde MR kolonografi yöntemi tek seferde daha çok bilgi verebilmektedir.

Özet (Çeviri)

The five-year survival rate of rectum cancers is inversely proportional to the tumor stage and is increasing in patients who have been diagnosed preoperative correct staging and appropriate treatment options. In this study, we evaluated the correlation of TRUS and histopathologic results in the preoperative stage of rectal cancer with MR colonography which is a new method. Sixteen cases (6 female and 10 male) diagnosed with rectal cancer by biopsy were included in the study. The patients' ages ranged from 23 to 80, with an average age of about 56 years. TRUS and MR colonography were performed for preoperative staging of all patients and the results were compared with pathology. A definite protocol for MR colonography has not yet been established and we have applied approximately 2000 cc saline and 10 mmol Gd-DTPA by rectal after bowel cleansing. Then 20 mg of scopolamine (buscopan) was injected for optimal colon distension and minimal perilstaltism. While patients prone position using a 1.5 T MR scanner with the body coil, and using breathold T1-weighted gradient echo sequence with coronal and axial images were obtained. Transrectal Ultrasonography; patients who underwent rectal cleaning in sims position were evaluated by B-K Falcon 2101 ultrasound device and Type 1850 probe by a single person. None of the patients underwent both examinations and pathologically detected mucosal and submucosal involvement (T1). Three patients were evaluated as muscularis propria invasion by tumor and serosa and perirectal fatty tissue invasion was detected in 9 patients with MR colonography. Four patients had involvement of adjacent organs or structures. 9 patients were evaluated as T3 by MR colonography and 3 patients were pathologically diagnosed as T2. Preoperative staging of the remaining 13 patients was the same as pathology results. 8 patients with TRUS were referred to as T3 and 2 of them were pathologically T2. 14 patients evaluated with TRUS gave the same results as pathology. In conclusion, although T staging is more superior to MR colonography in TRUS, additional modalities are needed for N and M staging. MR colonography can give more information at one time in the preoperative stage of rectum cancer.

Benzer Tezler

  1. Rektum kanserinin preoperatif lokal evrelemesinde yüksek rezolüsyonlu pelvik MR'ın etkinliği

    Efficacy of high resolution magnetic resonance imaging in preoperative local staging of rectal cancer

    AYSUN UÇAR

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Radyoloji ve Nükleer TıpDokuz Eylül Üniversitesi

    Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FUNDA OBUZ

  2. Rektum kanseri preoperatif evrelemesinde manyetik rezonans görüntüleme bulguları ile histopatolojik korelasyonu

    Preoperative staging of rectal cancer with MR imaging: Correlation with surgical and histopathologic findings

    DUYGU BAKİ

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Radyoloji ve Nükleer TıpKaradeniz Teknik Üniversitesi

    Radyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ALİ AHMETOĞLU

  3. Rektum kanserinde ameliyat stratejisine endorektal ultrasonografi, manyetik rezonans ve pozitron emisyon tomografisinin katkısı

    Contribution of endorectal ultrasound, magnetic resonance imaging and positron emission tomography to operation strategy in rectal cancer

    YURDAKUL DENİZ FIRAT

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Genel CerrahiBezm-i Alem Vakıf Üniversitesi

    Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MAHMUT EBUDECCANE MÜSLÜMANOĞLU

  4. Rektum kanserinde 3 tesla Mr ile evreleme ve neoadjuvan kemoradyoterapinin etkinliğini değerlendirme

    Local staging in rectal cancer with 3 tesla MR and evaluation of tumor response to neoadjuvant chemoradiation

    SEVTAP ŞİMŞEK

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Radyoloji ve Nükleer TıpEskişehir Osmangazi Üniversitesi

    Radyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MAHMUT KEBAPÇI

  5. Rektum kanserinde endorektal ultrasonografi ile yapılan evrelemenin, patolojik evreleme ile karşılaştırılması

    Comparative study of pathologic staging and endorectal ultrasonographic staging in rectal cancer

    OĞUZ OKUL

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Genel CerrahiGATA

    Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. M. LEVHİ AKIN

    YRD. DOÇ. DR. İLKER SÜCÜLLÜ