Çalışma hayatında esnekleşme ve esnek çalışma biçimleri
Flexibilisation in working life and the flexible working forms
- Tez No: 451318
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Esnek Çalışma, İstihdam, Üretim, Türkiye'de Esnekleşme, Flexible Working, Employment, Production, Flexibilisation in Turkey
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle ekonomik sınırların ortadan kalkarak yeni bir ekonomik düzenin oluşması, dış ticaretin artışı, çok uluslu firmaların ortaya çıkışı, ürünlerin ve üretim tekniklerinin çeşitliliği, müşteri istek ve beklentilerin artması sonucu uluslar arası rekabet faktörü ön plana çıkmıştır. Gelişmiş sanayisi olan ülkelerin çalışma yaşamına ve çalışanların bu hızlı değişim sürecini içeren adaptasyona ayak uydurabilmeleri konusunda esneklik unsurunu kullandığı bilinmektedir. Çalışma hayatı yanı sıra sermaye, emek, sosyal güvence gibi konuları da içeren esnek çalışma kavramı; işsizlik ile oluşan istihdam açığı ve çalışanların sosyal yaşantıları hususlarında da önemli değişiklikler sunmuştur. Üç bölümden oluşan bu çalışmada“esnek çalışma”kavramına ilişkin tanımlar, sistemler ve kuramlar incelenerek esnek çalışmanın işçi ve işveren açısından getirileri ve dezavantajları ele alınmaktadır. Ayrıca esnekleşmenin tarihsel süreci, dünyada ve Türkiye'de gelişimi, istatistikî veriler kullanılarak ülkeler arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Çalışmada tarihçi metot ve kaynak tarama yöntemleri kullanılmış, çalışmaya ilişkin verilerin elde edilmesinde internet veri tabanları, dergi makaleleri, e-kitaplar ve mevzuattan faydalanılmıştır. Bunların yanı sıra konu akışına ilişkin olarak her başlıkta incelenen konuların kronolojiye göre açıklanmasına özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
International competition factor has come to the fore as a result of the formation of a new economic order by elimination of economical limits with the impact of globalization, the rise of foreign trade, the emergence of multinational firms, diversity of products and production techniques, increasing in customer demands and expectations. It has been known that countries with developed industry has been using flexibility in working life to keep up this rapid development process involving adaptation. The concept of flexible working including issues such as working life as well as capital, labor, social security has introduced significant changes about deficit caused by unemployment and social lives of them. In this study, consists of three parts, gains and disadvantages are discussed in terms of employees and employers by examining the definitions of the concept“flexible working”, systems, and theories. Comparisons of historical process, the development of flexibilisation between Turkey and other countries in the world have been made by using statistical data. Historian method and literature review have been used as a method, and internet databases, journal articles, e-books and legistation have been benefited to obtain data for this study. Furthermore, topics regarding the flow of care has been taken to explain according to the chronology of them.