Türkiye'de özel tüketim vergisi uygulaması
Application of special consumption tax in Turkey
- Tez No: 451321
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KILDİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, İşletme, Law, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özel Tüketim Vergisi, Özel Tüketim Vergisi Kanunu, Türk Vergi Sistemi, Special Consumption Tax, Special Consumption Tax Law, Turkish Tax System
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, dolaylı bir vergi niteliğinde olan Özel Tüketim Vergisi'nin Türkiye uygulamasındaki yerini incelemek olup, uygulamayla ilgili sağlıklı değerlendirme yapılabilmesi için 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun genel hatlarıyla incelenmesini ve uygulamada karşılaşılan sorunların anlaşılmasını sağlamaktır. Bu çalışmada, Türk vergi sisteminde 4760 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesiyle uygulanmaya başlayan Özel Tüketim Vergisi'nin vergi gelirleri içerisinde ağırlıklı bir öneme sahip olduğu ancak vergiden beklenen sosyal ve ekonomik fonksiyonlara ilişkin düzenlemelere sistemde fazla yer verilmediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca temel olarak Özel Tüketim Vergisi'nin Türkiye uygulamasının konu alındığı bu çalışmada, uygulamada karşılaşılan sorunlar tespit edilerek, değerlendirme ve önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate the Turkish application of Special Consumption Tax, which is an indirect tax, and to do a high level review of the law no. 4760 in an attempt to evaluate this application properly. This study also aims to provide insight into the problems confronted during the application of Special Consumption Tax. It has been concluded in this study that Special Consumption Tax, which started to be applied in Turkish tax system with law no. 4760 entering in force, occupies an important place in tax revenues, but regulations regarding social and economic functions expected from the tax are not sufficiently included in the system. Furthermore, this study, which is mainly concerned with the application of Special Consumption Tax in Turkey, attempts to determine the problems encountered during the application of this tax and also to make some evaluations and suggestions to solve these problems.