Tüketim kültürünün iş doyumuna etkisi
Consumer culture's influence on job satisfaction
- Tez No: 451455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT OMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, İnsan İhtiyaçları, Tüketim Kültürü, Tüketim Toplumunda Çalışma, İş Doyumu, Consumption, Humans' Needs, Consumer Culture, Working in the Consumer Society, Job Satisfaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
1980'li yıllardan itibarenivme kazanan tüketim olgusu günümüzde artık insanların ihtiyaçlarını, çalışma yaşamını, özetle tüm yaşamını etkilemektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı günümüzde çalışanların iş doyumunun oluşmasında, yani işe karşı tutumlarının ortaya çıkmasında tüketimin, tüketim kültürünün yerini ve etkisini açıklamaktır. Bu amaçla, çalışmada ilk olarak, tüketim ve onunla ilişkin kavramlar ele alınmış, üretici bir toplumdan tüketim toplumuna geçişle sözkonusu kavramlardaki değişimler açıklanmıştır. Aynı zamanda ele alınan bu olgular iş doyumunu etkileyen faktörleri de oluşturmaktadır. Daha sonra tüketim kültüründe çalışma, çalışma hayatı ve onunla ilişkin kavramların içeriğinin nasıl değiştiği belirtilmiştir. Son olarak, iş doyumu kavramı ve onunla ilgili çeşitli yaklaşımlar ve tüketim kültürünün iş doyumuna etkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada özellikle insan ihtiyaçları ve arzuları, tüketim, doyum ve mutluluk gibi önemli olgulara yer verilmiştir. Çünkü tüketim kültürünün yaygınlaşmasıyla sözkonusu olguların içeriği veya insanların onlara yaklaşımları değişmiştir.Diğer taraftan, bu olgular iş doyumunu açıklayabilecek niteliğe sahipler. Sonuç olarak, tüketim kültürünün iş doyumuna daha çok olumsuz etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Şöyle ki, ihtiyaçların manipülasyonu yoluyla insanlar ister sahte, ister gerçek ihtiyaçlarını doyurmak için sürekli tüketmekteler. Böyle bir durum ise insanların kendilerine yabancılaşmalarına, tek boyutlu düşünmelerine, özerkliklerini yitirmelerine ve yaşamdan doyum alamamalarına sebep olmaktadır. Aynı zamanda çalışma artık ihtiyaçları doyurmak ve tüketim için araç işlevi görmektedir. Böylelikle, yaşamından doyum alamayan ve yabancılaşan insan işinden de doyum alamaz hale gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of consumption which has started to have a significant position since 1980s, nowadays affects humans' needs, their work, in a nutshell, total life. In this context, the aim of this study is to analyse the role and the effects of consumption, consumer culture for the formation of workers' job satisfaction, namely job attitudes. For this purpose, firstly, consumption and other concepts related to it were discussed and as a result of the transition from producer society to consumer society, the changes in the mentioned concepts were indicated in our study. Additionaly, the same concepts also form the factors affecting job satisfaction. Subsequently, how changed the content of work, work life and concepts related to it were stated. Finally, we tried to explain the concept of job satisfaction and various approaches to dealing with it and the effect of consumer culture to job satisfaction. In this study the necessary concepts such as humans' needs and desire, consumption, satisfaction and happiness were included. Because of the spreading consumer culture, the content of the stated concepts or the approaches of people changed/be changed. On the other hand these concepts also have a qualification to clarify job satisfaction. To sum up, consumer culture had more negative effect on job satisfaction. Namely, people are in continuous consumer activities for feeding their needs regardless of real or fake through the manipulation of needs. Such a situation causes estrangement, one-dimensional thinking, losing their autonomy and life dissatisfaction. At the same time job has already fulfilled the function of tool for feeding needs and consumption. In this way people who cannot get satisfaction from life and alienated human also cannot get satisfaction from work.