Türk hukukunda varlık yönetim şirketlerinin yapısı, işlevi ve sorunlu varlıkların devralınmasına ilişkin tabi olduğu esaslar
The structure and function of asset management companies in Turkish law and the legal framework governing the acquisition of non-performing assets
  1. Tez No: 957992
  2. Yazar: MEHMET ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH KULAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Varlık Yönetim Şirketi, Sorunlu Alacak, Alacak Devri, Tasarruf İşlemi, Asset Management Company, Non-Performing Loan, Assignment of Receivables, Disposition Act
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Varlık yönetim şirketleri (VYŞ) ; Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bankalar, sigorta şirketleri ve diğer finansal kuruluşlara ait sorunlu varlıkların satın alınması, yapılandırılması, tahsili ve gerektiğinde nakde çevrilerek elden çıkarılması gibi çok yönlü işlemler gerçekleştirmektedir. Türkiye'de VYŞ uygulamasına ilk kez, 30.01.2002 tarihli ve 4743 sayılı“Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”ile hukuki dayanak sağlanmıştır. Mevzuatın güncel temelini ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 93. ve 143. maddeleri ile 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'nun 15. maddesi oluşturmaktadır. Anılan düzenlemelere dayanılarak çıkarılan ve halen yürürlükte bulunan RG:14.07.2021/31541 sayılı“Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları ile Devralınacak Alacaklara İlişkin İşlemler Hakkında Yönetmelik”, yayımlanmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde, varlık yönetimine ilişkin esaslar incelenerek kavramsal ve işlevsel bir temel oluşturulmuştur. İkinci bölümde, sorunlu varlıkların devrinde taraf yapısı ve devrin kapsamı incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde, borçlar hukuku sistematiği içerisinde varlık yönetim şirketlerinin akdettiği sözleşmelerin hukuki niteliği ele alınmıştır. Bu kapsamda, alacağın devrinin bir tasarruf işlemi olarak hukuki mahiyeti, satış ve temlik sözleşmeleri arasındaki yapısal farklar ile hasılat paylaşımlı modellerin karma sözleşme karakteri değerlendirilmiştir. Ayrıca, TBK m. 189 çerçevesinde fer'î hakların VYŞ lehine geçişi incelenmiştir. Son olarak, VYŞ'nin alacak dışı faaliyetleri kapsamında kaynak kuruluşlarla imzaladığı danışmanlık ve aracılık sözleşmeleri de ayrı başlıklar altında ele alınarak bu sözleşmelerin TBK, TTK ve SPK bağlamında hukuki niteliği ve uygulamadaki işlevi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Asset Management Companies (AMCs) conduct multifaceted operations including the acquisition, restructuring, collection, and, when necessary, liquidation of non-performing assets (NPAs) held by the Savings Deposit Insurance Fund (SDIF), banks, insurance companies, and other financial institutions. In Türkiye, the legal basis for AMCs was first introduced by Law No. 4743, dated 30 January 2002, on the Restructuring of Debts to the Financial Sector. The current legal framework is primarily regulated under Articles 93 and 143 of the Banking Law No. 5411 and Article 15 of the Law No. 6361 on Financial Leasing, Factoring, Financing and Savings Financing Companies. Based on these provisions, the Regulation on the Establishment and Operating Principles of Asset Management Companies and the Procedures for the Receivables to be Acquired (Official Gazette: 14.07.2021/31541) has been enacted. The first chapter of this study lays the conceptual and functional groundwork for asset management. The second chapter examines the structure of the parties and the scope of the transfer in the context of NPAs. The third and final chapter evaluates the legal nature of contracts concluded by AMCs under the Turkish law of obligations. Within this framework, the assignment of receivables as a disposition act, the structural distinction between sale and assignment contracts, and the hybrid nature of revenue-sharing models are addressed. Furthermore, the transfer of accessory rights (priority rights, pledges, guarantees, and penalty clauses) under Article 189 of the Turkish Code of Obligations is analyzed. Finally, consultancy and brokerage agreements concluded by AMCs are examined with reference to the TCO, TCC, and Capital Markets Law.