Sağlık iletişimde sosyal medyanın rolü: Türkiye'deki sağlık kurumlarının sosyal medya kullanımının incelenmesi
The role of social media in health communication: Case study on the use of social media by health organizations in Turkey
  1. Tez No: 451490
  2. Yazar: KEZBAN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN NECATİ BÜYÜKBAYKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık iletişimi, sosyal medya, sağlık bilinci, Communication, social media, facebook, twitter
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
İletişim alanında teknoloji ile birlikte birçok değişim yaşanmaktadır. Sağlık iletişimi alanı da bu değişimden etkilenmektedir. İnternet dünyasında meydana gelen son gelişmeler iletişimin yönünü de değiştirmiştir. Web 2.0 teknolojilerinin gelişmesi ile sağlık iletişiminde daha aktif, bizzat içerik üreten ve içerik yayan etkin bir hedef kitle oluşmuştur. Halk sağlığı anlamında ise özel veya kamu kurumlarında verilen hizmetler dışında sağlık bilinci geliştirme konusunda kurumlar konvansiyonel mecralar yanında sosyal mecraları aktif olarak kullanmaya başlamışlardır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de sağlık hizmeti sunan bir özel hastaneler grubu ve kamu hizmeti sunan Sağlık Bakanlığı'nın sağlık bilinci oluşturma konusunda Facebook ve Twitter kurumsal hesapları Kuruluş tarihinden Mart 2016 tarihleri arasında yaptıkları iletişimi kapsamaktadır. Çalışmanın sonunda sosyal medya mecralarının sağlık iletişiminin kurulmasında stratejik bir öneme sahip olduğu Sağlık Bakanlığı'nın da Medical Park'ın da bu alanları oldukça aktif kullandıkları fakat stratejik sağlık iletişimi konusunda daha derin analizlerle yol alınması gerektiği tespit edilmiştir. Sağlık bilinci ve halk sağlığı konularında farkındalık geliştirmek adına çok boyutlu iletişim teknikleri kullanarak yol almanın önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Ayrıca özellikle Sağlık Bakanlığı hesaplarının detaylı sağlık bilgisine dair daha fazla bağlantı kurması ve sağlık alanındaki bir sosyal medya paylaşımları için kriterler geliştirmesi ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
With the advances in technology and widespread use of internet, contemporary media is going through several accompanying transformations. Health communications is one of the domains that is severely affected by this technological shift. Development of Web 2.0 technologies lead to a target population that actively participates in the creation process of content as well as the distribution process of that content. In public health domain, both public and private organizations are increasingly adopting social media platforms in addition to conventional platforms for the development and improvement of health awareness. In the scope of this research, the usage of Facebook and Twitter social media platforms for the purpose of improving health awareness by Turkish Ministry of Health and a private hospital group (Medical Park) through their official organizational accounts is studied. The analyzed data includes the contents provided from the date the official accounts are created until March 2016. As a result of this study it is concluded that social media platforms have strategic importance in the establishment of accurate health communication and both Turkish Ministry of Health and Medical Park are using these platforms actively, but they shall perform more systematic analysis for developing more efficient health communication strategies. Especially there is a need for Turkish Ministry of Health to provide more links to detailed health information through their social media accounts and to establish required criteria for the distribution of health content in social media platforms.