Uluslararası ilişkilerde yumuşak güç ve Çin'in yumuşak gücü
Soft power in international relations and China's soft power
  1. Tez No: 451495
  2. Yazar: ZULIPIYA MAIMAITI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güç, Sert güç, Yumuşak güç, Çin, Dış politika, Türkiye, Yeni İpek Yolu Projesi, Power, Hard Power, Soft Power, China, Foreign Policy, Turkey, New Silk Road Project
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Uluslararası ilişkiler alanında bugüne kadar geliştirilen kuramlar içinde“güç”olgusu anahtar kavramların başında gelmektedir. Geçen yüzyıllarda“güç”denildiği zaman daha çok askeri güç anlaşılmaktayken günümüzde güç kavramı da çeşitlenmiştir. Bilindiği gibi bunlardan günümüz uluslararası ilişkilerinde en çok kullanılanı da“Yumuşak Güç”unsurudur. Bu çalışmada öncelikle uluslararası ilişkilerdeki güç kavramı farklı yaklaşımlar çerçevesinde ele alınmış olup çalışmanın temel eksenini Joseph S. Nye'ın yumuşak güç kavramı oluşturmaktadır. Yumuşak güç konseptinin unsurları,“yükselen”Çin'in sahip olduğu ekonomik, diplomatik, ideolojik ve askeri faaliyetleri ile karşılaştırmalı olarak ortaya konulmaktadır. Bu amaçla, gelişmekte olan ülkelere yapılan dış yardımların sürdürülmesi, Çin kültürünün diğer toplumlara aktarılabilmesi ve Çin'in küresel bir güç olabilmesi için Çin dış politikasındaki temel parametreler analiz edilecektir. Örneğim, Çin'in küresel güç olma yolunda yumuşak güç unsurun nasıl kullandığı Çin-Türkiye ilişkileri üzerine genel bir değerlendirme ile ele alınarak Yeni İpek Yolu Projesi'deki Türkiye faktörü özellikle incelenmiştir. Bu çalışma, Çin'in yumuşak güç potansiyelini ve bunu nasıl kullandığını anlama ve araştırma çabasıdır.
Özet (Çeviri)
The concept of“power”has been one of the key terms in theories of International Relations field until today. Within the last centuries, whilst“power”was meant to be the military power, today the concept of power has varied. As known, today the most commonly used in International Relations field is the“Soft Power”element. In this study first of all the definitions of power in International Relations were discussed in the framework of different approaches, the main axis constitutes Joseph S. Nye's concept of“Soft Power”. Elements of the soft power concept are revealed comparatively,“Rising”China's economic, diplomatic, ideological and military activities. For this reason, to carry on sending foreign aid to developing countries, transferring Chinese culture to other societies and the basic parameters of China's foreign policy, which shape around stones of China to become a global power will be analyzed. For example, this study considers general views on China how to use the soft power elements to become a global power battle on China-Turkey relations with regard to Turkey's factor on the New Silk Road Project that have been investigated. This study presents a research on China's soft power potential as well as an understanding of how to use it.